"Святкують роми"

Олена ІВАШКО
15 травня 2012

ЕТНОС. Вперше в Миколаєві представили виставку з історії ромського народу.

Міжнародний день ромів носії цього етносу з Миколаєва відзначили виставкою «Історія ромського народу. Від зародження до сьогодення».  Ініціатором проведення такої виставки виступив керівник популярного в Україні та за кордоном народного фольклорного ансамблю «Бахтале» Володимир Юрковський. А підтримали його Миколаївський обласний краєзнавчий музей, обласна та міська влада. Незважаючи на те, що сам  Володимир Олександрович не з ромів, але давно полюбив самобутню циганську культуру і присвятив їй все життя. Вже понад 30 років він особисто і його колектив проводить серйозну роботу зі збереження ромської культури та традицій, популяризації циганської пісні, зміцнення дружби між ромами та представниками інших національностей, виховання підростаючого покоління.

Як зазначив один з учасників ансамблю Іван Скрипкару, сьогодні в колективі виступає вже третє покоління артистів, майстерність передається від діда, до синів та онуків. І, хоча цигани завжди відзначають своє національне свято концертами чи конкурсами майстерності, звернутися до історії ромів та підготувати виставку вдалося вперше. Експонати на виставку зібрали з особистої колекції В.Юрковського, інших представників ромської діаспори, фондів обласного краєзнавчого музею. Тут представлені національні народні костюми, предмети побуту ромів, кумедні ляльки з Миколаївського театру ляльок, книжки та статті про історію ромського народу, концертні афіші, як свідчення численних гастролей ансамблю «Бахтале». Виставку, яка проходила протягом двох днів відвідали понад 300 миколаївців і вперше відкрили для себе розмаїття ромської культури, історію і трагедію народу, що не має власної вітчизни.

Миколаївщина давно стала батьківщиною ромів. За даними перепису населення 1926 року, в Миколаївській області проживало 55 сімей ромів у Варварівському і Миколаївському районах, займалися вони в основному ковальською справою. В роки Великої Вітчизняної багато ромів героїчно воювали проти фашистських загарбників. У складі героїчного десанту Костянтина Ольшанського при звільненні м. Миколаєва воював і загинув ром за національністю -- Тимофій Ілліч Прокофьєв. Він -- єдиний серед ромів нагороджений званням Героя Радянського Союзу.

В даний час в Миколаївській області за офіціальною статистикою проживає близько півтори тисячі громадян ромської національності (0,1% від загальної кількості населення області). В основному, вони проживають в м. Миколаєві, м. Первомайську, м. Вознесенську, Баштанському, Вознесенському, Миколаївському, Веселинівському районах.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua