"Такі «спокусливі» електроопори"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
5 березня 2012

КРИМІНАЛ. Останнім часом електроопори все частіше «приманюють» любителів легкого заробітку на металобрухті.

Як зазначає заступник начальника відділу управління розшуку ГУ МВС України в Дніпропетровській області Антон Шмукін, проблема крадіжок електропровідних конструкцій з метою здачі на металобрухт є дуже актуальною як для Дніпропетровщини, так і для всієї країни. «Пошкодження електромереж можуть залишити віддалені населенні пункти без електрики. А це призводить до гірких наслідків – особливо, у морози».

І дійсно, тільки-но «УК» (№ 21, 3 лютого 2012 р., стр.5) повідомив про аварію через крадіжку металевих кріплень електроопор (на землю впала опора високовольтної лінії електропередач, сталося короте замикання, що призвело до збою в роботі електромережі) у Великобілозерському районі Запорізької області, як подібний випадок стався й на Дніпропетровщині.

У полi поблизу села Комiсарiвка П'ятихатського району Дніпропетровської області зловмисники відкрутили кріплення для тримання тросів з дев'яти  електроопор. Дізнавшись про крадіжку, працівники карного розшуку П'ятихатського райвідділу міліції розшукали спритного «монтера», який у лютий мороз примудрився демонтувати металеві деталі декількох електричних стовпів. Правоохоронці встановили, що зробив це безробітний, ранiше судимий, 21 річний місцевий житель.

Як повідомляє відділ зв’язків з громадськістю ГУМВС України в Дніпропетровській області, він за допомогою пилки по  металу, зубила та молотка частково демонтував металеві кріплення на електроопорах: на семи, якi мають П-подiбну форму та крiпляться тросами до грунту чотирма розтяжками, вiдсутнi по однiй розтяжцi,  а  на  двох аналогiчних  опорах  – по  двi  розтяжки.

Викрадений метал чоловік спочатку власноруч переносив додому, а потім продавав 42-річній місцевій жительці. Жінка планувала частину кріплень використати для особистих потреб, а решту перепродала невiдомим,  якi  займаються  збиранням  металобрухту.

Наразі міліція вилучила чотири порiзанi металевi крiплення електроопор  разом із знаряддям злочину (пилка по металлу, зубило і молоток). Порушена кримінальна справа за ч. 1  ст.  194-1  Кримінального кодексу України (умисне пошкодження об'єктів електроенергетики). Відповідно до цієї статті  зловмиснику-«металисту»  загрожує штраф  від  ста  до двохсот неоподатковуваних  мінімумів  доходів  громадян  (від 1700 до 3400 грн.)  або  виправні роботи на строк до двох  років,  або  обмеження  чи позбавлення волі  до трьох років.

Добре, що через цю крадiжку, на відміну від запорізької, електропастачання не припинялося і на сьогодні вже всi пошкоджені молодиком електроопори повнiстю вiдремонтовані.

У 2011 році на Дніпропетровщині зареєстровані чотири випадки крадіжок електроконструкцій в чотирьох районах області. По всім цим фактам також порушені кримінальні справи.  «Мета зловмисників зрозуміла -- чорний метал, ціна якого на «чорному» ринку коливається від 1,5 до 2 гривень за кілограм. Вони зрізають 1-2 тони металу, в основному це  куточки, які спеціально виготовляються на «Запоріжсталі»,  – говорить заступник начальника відділу дільничних інспекторів міліції управління профілактики правопорушень ГУМВС  України в Дніпропетровській області Володимир Коробка. Він повідомив, що наразі спільно з ПАТ «Дніпрообленерго» ведеться активна робота щодо попередження крадіжок електропровідних конструкцій. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua