""Таких здібних дітей, як в Україні, почуєш нечасто" "

Людмила ЯНОВСЬКА
7 травня 2011

ПОДІЯ

На конкурсі пам'яті Володимира Горовиця найбільше нагород у наших юних піаністів

З ІХ Міжнародного конкурсу молодих піаністів пам'яті Володимира Горовиця, що завершився 4 травня заключним концертом переможців та їхнім нагородженням, поверталася такою окриленою, що навіть білі смуги на вуличних пішохідних переходах нагадували клавіші рояля.

Обіймали музикою зал

Мала цікавих сусідок у першому ряду на балконі Колонного залу імені М. В. Лисенка Національної філармонії України. З'ясувалося, що одна з них, котра знімала на відео увесь концерт переможців конкурсу, - мати китайця Болая Цао з Гонконга, лауреата І премії в молодшій групі. А друга, викладачка однієї зі столичних музичних шкіл Лариса Соловйова, одразу охарактеризувала цього хлопчину: "Справжній геній. У нього немає, як у деяких дорослих музикантів, "его": мовляв, який я класний! Він любить музику, а не себе в ній, нею обійняв увесь зал".

У другому відділенні тринадцятирічний Болай виконував у супроводі Академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України під диригуванням Миколи Дядюри І частину Концерту КV466 Моцарта. Моїй колезі, яка слухала цей твір напередодні на конкурсі, трактування Болая здалося "не зовсім Моцартом, радше його романтизованим варіантом". "А хто знає ідеально, як можна грати Моцарта? - перепитав на прес-конференції голова журі конкурсу, декан Національної музичної академії України ім. П. І.Чайковського Валерій Козлов. - Я завжди боюся тверджень: це не Брамс, не Бетховен╔ У творчості не може бути категоричності, в цьому й принада мистецтва, що воно індивідуальне".

"Ми не можемо сказати: Моцарта треба грати так і не інакше, - зауважила і представниця журі Валіда Расулова-Сук зі США. - У віці Болая його взагалі важко виконувати. Це Сен-Санс - як шампанське: якщо в тебе прекрасний професіоналізм, ти граєш і всі ахають. А примусити зал слухати Моцарта, як зробив цей хлопчик╔ Він же вникав у кожну нотку не лише свою, а й оркестру. Грав як доросла людина. І те, як робив контрасти╔ Це була чудова гра".

У Микити Бурзаніци - дві перших премії

Саме за неповторне особистісне бачення й відчуття Концерту N1 українського композитора Мирослава Скорика, яким відкрив друге відділення, теж разом із симфонічним оркестром філармонії, четвертокласник Донецької обласної спеціалізованої музичної школи Микита Бурзаніца, десятирічний піаніст удостоєний першої премії в одній із номінацій та призу Міністерства культури України за виконання цього твору.

Микита Бурзаніца став володарем першої премії у двох номінаціях: таке вдалося лише йому. До списку переможців конкурсу, учасниками якого були 84 юних музиканти із 14 країн світу, потрапили Ярослава Осадча з Миргорода на Полтавщині, Дмитро Семикрас із Сум, Поліна Гороховська з Донецька: за словами Валерія Козлова, "периферійні діти настільки підтягуються своїм рівнем, що конкурують зі столичними ровесниками".

Найбільше нагород у представників України, зокрема в киян, а з-поміж них - у конкурсантів Київської середньої спеціальної музичної школи ім. М. Лисенка. У перших трійках номінацій групи "Горовиць-дебют" - учні київських музичних шкіл Микола Пушкарьов, Іван Самородин, Ігор Кубанов, Ерік Ткаченко, Марія-Луіза Плєшакова.

Кілька перемог - ІІ і ІІІ місця та приз студентського журі - у вихованця викладача Київської школи джазового і естрадного мистецтва Ради Загорської Сімона Бюркі, який представляв на конкурсі Швейцарію, тож ці досягнення "діляться" на дві країни.

Аналогічний "поділ" стосується і Мацуди Канон із Японії, лауреата ІІІ премії у молодшій групі конкурсу, учениці професора Олени Іванової з Московської середньої спеціальної школи ім. Гнесіних. У цій групі ІІІ місце також у китаянки Ван Іньо, котра навчається в середній музичній школі при Центральній консерваторії Пекіна, а ІІ місце - в учня цього ж закладу Тянь Юань Лю.

Звання лауреата І премії журі одноголосно присудило Болаю Цао, учневі професорів Хуан Ілунь (Гонконгівська академія виконавських мистецтв) та Інь Ченцзун. Володарям І, ІІ і ІІІ премій у молодшій групі конкурсу вручені золота, срібна і бронзова медалі та грошові винагороди 2000, 1500 і 1000 доларів США.

Дипломами та призами нагороджені переможці конкурсних номінацій у групі "Горовиць-дебют", які дісталися, зокрема, з-поміж іноземців Сімону Бюркі (Швейцарія), Арсенію Муну (Санкт-Петербург), Кембеллу Джорджу (Велика Британія), Микиті Шестакову (Білорусь).

- Кожен з юних піаністів надзвичайно індивідуальний у творчості. Дивувало, що в такому віці вони грали з феноменальною здібністю, - сказав член журі Грехем Скотт (Велика Британія).
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua