"Талановита «Безталанна» щепкінців"

Олександр ВЕРТІЛЬ
31 жовтня 2015

Свій новий 83-й творчий сезон колектив Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна відкрив прем’єрним показом вистави «Хто винен?» за твором Івана Карпенка-Карого «Безталанна».

За словами директора закладу заслуженого діяча мистецтв Миколи Юдіна, це якісно нове слово театрального колективу, який під орудою молодого талановитого художнього керівника Антона Меженіна успішно втілив мистецький задум. Адже запропоноване сценічне прочитання твору класика української драматургії суттєво відрізняється від усіх попередніх спроб і, за великим рахунком, сповна відповідає сучасному європейському театральному рівню.

Сцена з вистави «Хто винен?» Фото надане автором

Строгі, але багатопланові декорації, оригінальні костюми, виконані у петриківському стилі, музичне оформлення (на сцені звучать пісні у виконанні Святослава Вакарчука, Джамали) — усе підпорядковане драматичному дійству, в основі якого пристрасне, ледь не божевільне кохання.

Своєрідний чотирикутник в особі Гната, Варки, Софії та Степана сповна відкриває давні, але такі актуальні людські грані — вади. З-поміж них — споглядання, байдужість, черствість, намагання триматися «хати скраю»; коли йдеться про гостру потребу, не відсиджуватися за парканом, а сміливо захищати правду, ставати на бік добра, порядності й честі.

Антон Меженін зазначив, що твору «Безталанна» вже півтора століття, однак, хоч як це парадоксально, нічого не змінилося — лише життя стало відвертішим і швидшим. Тож готуючи виставу і максимально дотримуючись тексту, осучаснили дійство за допомогою новітніх «важелів», які не еклектично, а гармонійно вписалися в давній драматургічний матеріал.

І надалі творча трупа під орудою керівництва закладу має намір запропонувати сумчанам нові вистави, які поки що за усталеними театральними прикметами залишаються не відомими для глядачів, однак незабаром стануть для них приємною сценічною несподіванкою.

Таким чином щепкінці взяли добротний творчий старт, ознаменувавши попередній театральний сезон численними блискучими успіхами та перемогами. Зокрема на всеукраїнських фестивалях «Вересневі самоцвіти» у Кіровограді, який пройшов 45-й раз і на якому здобули Почесний диплом, та «Боромля» на Сумщині: під час ювілейного 25-го культурно-мистецького дійства оркестр академічного театру удостоїли Гран-прі. 

Крім того, справжнім подарунком шанувальникам театрального мистецтва стало відновлення щепкінцями (після 25-річної перерви) балетних спектаклів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua