"Тбілісі оговтується після повені"

Оксана ГОЛОВКО
16 червня 2015

Декілька років тому частину маленької річечки Вере, що протікає у Тбілісі, «одягли» у трубу. Згодом гроші з міського бюджету, які мали йти на догляд за нею, місцева влада спрямувала на інші потреби, але Вере з цим не погодилася.

Щонайменше 12 людей загинули у столиці Грузії внаслідок повені, яку спричинила злива в ніч проти неділі,  понад двадцятеро пропали  безвісти, десятки постраждали. Серед загиблих — кілька співробітників Тбіліського зоопарку. Збиток, завданий повінню, оцінюють приблизно у 18 мільйонів доларів (40 мільйонів ларі).

Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі видав указ про використання збройних сил для боротьби з наслідками стихії. До роботи залучено інженерну бригаду сухопутних військ, бригади рятувальників, вертольоти і важку техніку. Втім,  першими на допомогу прийшли звичайні  люди. Уранці вони самоорганізувалися і допомагали  у кращих традиціях волонтерства.

За даними геологів, причиною трагедії став зсув, який перекрив в ніч на 14 червня притоку Кури річку Вере. Потім вода розмила загату і ринула на місто. На шляху нестримного потоку першим опинився Тбіліський зоопарк, заснований ще 1927 року. Із сильно пошкодженого звіринця розбіглися  дикі тварини. Деяких з них  довелося вбити, а деяких — приспати транквілізатором, частина втонула. Є припущення, що загинула майже половина з понад шестисот мешканців звіринця.

«Врятувалися здебільшого ті тварини, які перебували у верхній частині території зоопарку, зокрема слони, зебри, олені, гірські кози, коні, поні, а також змії», — повідомили  працівники зоопарку.

Несподівану заяву в зв’язку з трагедією зробив Католікос-патріарх Грузії Ілія ІІ. За його словами, зоопарк Тбілісі побудований на гріху. Його заснували свого часу комуністи за рахунок розплавлених дзвонів храмів і монастирів.

 «У Грузії жахлива трагедія. В результаті зсуву, селю і дощу загинули люди. Знищено зоопарк. Тварини вийшли з місць перебування  і стали небезпечними для людей. Ви, напевно, пам’ятаєте, що кілька років тому була невелика інформація про зоопарк, де йшлося: коли комуністи увійшли до Грузії й почали переслідувати християн і духовенство, а також руйнувати церкви і монастирі, було видано указ, щоб із храмів скинули дзвони, переплавили їх. На ці гроші було засновано зоопарк. Тобто зоопарк заснований за рахунок дзвонів храмів і монастирів, тому він не приживеться», — наводить слова патріарха «Грузія Online».

Президент України Петро Порошенко висловив співчуття Президентові  Грузії Георгію Маргвелашвілі у зв’язку з трагічними наслідками повені у грузинській столиці.

«Від імені народу України та від себе особисто висловлюю щирі співчуття рідним та близьким загиблих. Бажаю якнайшвидшого одужання потерпілим», — зазначено у співчутті.

Глава держави наголосив, що Україна по-особливому сприймає біду дружньої Грузії й готова надати необхідну допомогу.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і його грузинський колега Іраклій Гарібашвілі по телефону домовилися, що відповідні служби двох країн триматимуть контакт, якщо виникне потреба доставки гуманітарної допомоги в постраждалі райони.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua