"Тече вода. На поверхні Марса"

30 вересня 2015

Вчені NASA виявили докази наявності рідкої води на Марсі, йдеться у повідомленні на сайті Національної  аерокосмічної адміністрації США, опублікованому в понеділок, 28 вересня.

За інформацією дослідників, вода з’являється на планеті влітку і залишає сліди на поверхні планети.

Учені використовували нову техніку аналізу хімічного складу поверхні Марса. Їм вдалося знайти сліди гідратів, які містять молекули води, хлорат і перхлорат магнію, а також перхлорат натрію. Як вона туди потрапила, а також який її хімічний склад, невідомо.

Про воду на Марсі вчені говорять давно. Та  гіпотезу про наявність рідкої води на цій планеті висунув лише у 2011 році непальський астроном Лухендра Ойха. Він припустив, що прожилки, які видно на детальних знімках марсіанських ландшафтів, — це сліди води, що виходить на поверхню під час потепління і замерзає після похолодання.

Американська космічна агенція запевняє, що на фото з апарата Mars Reconnaissance Orbiter добре видно довгі яри в марсіанських кратерах і на схилах пагорбів, які, найімовірніше, утворила солона вода, що й досі тече на поверхні.

Наявність рідкої води на Марсі свідчить, що планета досі геологічно активна, а також збільшуються шанси існування там найпростіших організмів.

Утім,  дедалі більше планетологи схиляються до думки, що  Марс ніколи не мав теплого клімату і щільної атмосфери.  Він завжди був холодним і вогким.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua