"Телефестиваль покликав на етнострави"

Василь БЕДЗІР
17 вересня 2015

В Ужгороді другу половину минулого  тижня телевізійні й радіожурналісти з восьми країн змагалися за звання переможців XVII міжнародного фестивалю «Мій рідний край». На суд журі було представлено 71 телевізійну та 42 радіопрограми,  що висвітлюють життя національних меншин, їхні культурні надбання та мистецьке розмаїття.

— На тлі суперечностей, які штучно створила сусідня держава  на сході України, ми бачимо, що всі етноси багатонаціонального Закарпаття  знаходять порозуміння. Це позитивний приклад для багатьох регіонів країни, — заявив на відкритті телефестивалю голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко. — Але є такі приклади і в інших куточках України й за кордоном. Журналісти, які привезли до нас кращі свої роботи, підтверджують це.

Генеральний директор обласної телерадіокомпанії «Тиса-1» Віталій Мещеряков додав, що «фестивалі стають майданчиком для обміну досвідом, зростання професійної майстерності журналістів. Жоден із попередніх шістнадцяти фестивалів не розчарував, а лише додавав упевненості, що робимо потрібну справу. Обмінюємося програмами, переймаємо досвід, і саме в цьому полягає корисність щорічних зустрічей».

Тож три дні переглядів програм, створених учасниками фестивалю, виокремили доробок Угорського суспільного телебачення. Вони стали кращими як щодо операторської роботи, так і звукорежисерської, музичного супроводу. Шість телевізійних сюжетів угорців визнано кращими без жодних суперечок у журі. Друге місце посіли румунські радійники, третє — їхні колеги із сербського міста Нови Сад.

— Прикордонні регіони, зокрема Закарпаття, повинні стати рушієм європейської інтеграції України, просування європейських цінностей, — упевнена консул Генерального консульства Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван. Цей дипломат удруге була почесним гостем «Мого рідного краю».

За давньою традицією, фестиваль завершувала гастрономічна частина з назвою «Етноказанок». Як і в попередні роки, команди редакцій мовами національних меншин, а також студії «Експеримент» змагалися в приготуванні бограчу — національної страви угорців. Найсмачнішим визнано той, який приготували журналісти русинської редакції за допомогою студентів Ужгородського торговельно-економічного коледжу.

Відзначено як найбільш вдалу і презентаційну програму цієї редакції, яка розповіла про русина із сусідньої Румунії — чемпіона цієї країни з боксу Михайла Лаурук.

Друге місце у конкурсі «Етноказанок» посіла  угорська редакція. Третє поділили між собою німецька, словацька та румунська.

На сьогодні обласна телерадікомпанія «Тиса-1» паралельно з українською готує програми сімома мовами: угорською, німецькою, словацькою, русинською, румунською, російською та ромською.

Діяльність цієї телекомпанії в умовах переходу на суспільне мовлення перебуває в зоні  особливої уваги. Не секрет, що кожна із країн, кордони яких межують із Закарпаттям, транслює на нашу територію свої телевізійні й радіопродукти. Деякі, наприклад Угорщина, зареєстрували і налагодили роботу на Закарпатті власних телерадіостудій. Конкуренцію їм з українського боку можуть складати лише високопрофесійні інформаційні програми, створені з урахуванням особливостей того чи того етносу, його ментальності тощо. Без цього інформаційний вплив інших країн може мати небажані наслідки  для інформаційної безпеки.

Щоб не допустити зниження рівня професіоналізму українських медіа-фахівців, і проводять фестивалі «Мій рідний край». Тут-бо — і майстер-класи, і фахові обговорення програм, й авторитетні висновки експертів. На цій підставі можна стверджувати, що нинішній фест, який проходить в умовах  створення суспільного телебачення, на закарпатській землі буде не останнім. Його традиції варто продовжити, і сподівання на це висловлювали всі учасники фестивалю.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua