"Теленарис розповість про Чорнобиль"

Тетяна АЛЕКСАНДРОВА
20 квiтня 2011

АКЦІЯ

"Перші кадри з місця трагедії світ побачив завдяки журналістам, операторам, відеоінженерам. Ціною свого здоров'я, а іноді й життя вони подавали інформацію про ліквідацію наслідків аварії навіть з епіцентру подій. І сьогодні державні телерадіокомпанії приділяють особливу увагу цій темі, мають солідний багаж передач", - сказав на прес-конференції голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк.

Так, Київська державна регіональна ТРК готує 12-годинний марафон, присвячений цій темі. "Це буде потужний і щемливий проект. Ми кожен рік проводимо таку акцію, у ній задіяний майже весь творчий колектив", - додає директор Київської регіональної ТРК Олександр Савенко.

Окрім того, в прямому ефірі програми "Київський Форум" (автор і ведуча - Рене Назарова, головний редактор - Сергій Комісаров) відбудеться соціальне "не ток-шоу" про Чорнобиль та його наслідки. Для участі у ньому запрошені директор Наукового центру радіаційної медицини АМНУ Володимир Бебешко, фахівці радіаційної медицини Росії, учасники ліквідації аварії, інваліди-чорнобильці та члени їхніх родин, журналісти, які 25 років тому висвітлювали ліквідацію наслідків аварії.

23 квітня в ефір КДТРК вийде теленарис Галини Устинко-Гайдай із циклу "Люди і долі", присвячений льотчикам цивільної авіації, які у квітні-травні 1986-го на гвинтокрилах виконували найвідповідальніші рейси в зону: рятували людей, землю, повітря, воду від радіаційної небезпеки.

Не менш насичене й змістове наповнення програм ДТРК "Всесвітня служба УТР". Наприклад, у рубриці "Чорнобиль. 25 років потому" виходять документальні нариси про долю ліквідаторів, зокрема розповідь про колишнього інженера четвертого реактора ЧАЕС Олексія Бруса. З лютого в ефірі УТР демонструється цикл "Цілком таємно" про спеціалізований батальйон охорони ЧАЕС (автор - журналіст-чорнобилець Володимир Коркодим). А у 12-хвилинному фільмі "Мічені атомом" свій спогад про аварію малюють сучасні діти, які народилися після Чорнобиля.

На телеканалі "Культура" режисер Леонід Мужук продовжує роботу над фільмом "Чорнобильський час триває". Перший фільм режисера "Чорнобильський час" був присвячений експедиції у чорнобильську зону за участю Ліни Костенко.

Не оминають увагою цю тему й обласні державні телерадіокомпанії. Приміром, Хмельницька підготувала цикл матеріалів про діяльність місцевої АЕС, її безпеку для довкілля. В ефірі Севастопольської проводилась акція "Севастополь - дітям Японії", під час якої експерти та спеціалісти обговорювали проблему безпеки ядерної енергетики. На студії "Укртелефільм" режисер Костянтин Крайній закінчує зйомки фільму "Час істини". Він присвячений журналістам, які, ризикуючи власним життям, з камерою та мікрофоном їхали у зону катастрофи. Автор планує показати його в ефірі телеканалу "Культура". А 26 квітня у фойє Національної телерадіокомпанії встановлять пам'ятний знак журналістам-чорнобильцям.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua