"Телескоп «Хаббл» зробив неймовірні знімки зіткнення зоряних скупчень"

20 серпня 2012

КОСМОС. Телескоп «Хаббл» передав на Землю приголомшливі знімки, на яких помітно два зоряних кластера, що, найімовірніше, знаходяться на ранніх етапах злиття, передає ТСН з посиланням на infuture.ru.

Ці кластери знаходяться у Великій Магелановій хмарі (невелика галактика – супутник Чумацького шляху) на відстані 170 000 світлових років від нас.

Вони розташовуються в центрі гігантської зони зореутворення, що називається «30 Золота Риба».

«30 Золота риба» зона активного формування зірок. Фото з сайту tsn.ua

Раніше вчені вважали, що виявлене скупчення зірок є поодиноким кластером, але нові знімки, отримані від космічного телескопа «Хаббл», розвіяли ці припущення.

Вчені зрозуміли, що це два абсолютно різних скупчення, вікові характеристики яких значно відрізняються, і різниця у віці складає приблизно 1 мільйон років.

«30 Золота риба» зона активного формування зірок. Як вважають нацуковці, ці процеси безперервно тривають вже протягом близько 25 мільйонів років.

Крім цього, дослідник Єлена Саббі і команда вчених з Наукового інституту космічного телескопа (Space Telescope Science Institute) займається аналізом молодих зірок, розташованих поза скупченнями, які, як вважають, «втекли» в період формування.

Витягнуті форми кластерів обумовлені сильною гравітаційною взаємодією між хмарами-батьками, наслідком чого став масовий викид зірок у простір.

Дослідники вважають, що наступні спостереження, можливі за допомогою телескопів, в тому числі і телескопа «Хаббл», дозволять отримати більше даних.

Дослідження «30 Золотої риби» дозволить астрономам зрозуміти моменти, пов'язані з процесом формування кластера, зародження зірок на ранніх етапах формування Всесвіту. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua