"Тепла погода кличе до роботи в саду"

3 лютого 2016

На що звернути увагу, готуючи свій сад чи дачну ділянку до весни? Насамперед фахівці з садівництва радять подбати про обробку стовбурів дерев. Традиційну весняну побілку дерев вапном краще замінити набагато кориснішим обмащуванням. Для цього слід користуватися так званим «садовим бальзамом» – жовту глину навпіл з коров’яком розводять водою до консистенції сметани. Щоб стовбури були білі, можна в цю суміш додати крейди.

По-друге, подбайте про надійне огородження садової ділянки. Це захистить ваш сад від зайців та гризунів, а правильно вибрана огорожа ще й послужить опорою для декоративних і овочевих рослин. Якісна огорожа з сітки служитиме вам не одяг рік. Скажімо, для садової ділянки доречно обрати огорожі з сітки зеленого кольору. Підійде і оцинкована сітка рабиця з ПВХ покриттям. Такі сітки не піддаються корозії, навіть після багатьох років експлуатації зберігають міцність, чудово гармоніюють з природним ландшафтом.

Якщо ж плануєте висадити на своїй ділянці нові плодові дерева, зробіть це дотримуючись таких правил.

♦ Обрізаємо гілки з таким розрахунком, щоб залишити одну найвищу гілку – лідера. Спершу трохи вкорочуємо найвищу гілку, а потім обрізаємо решту менших гілок, щоб вони були підпорядковані лідеру.

Викопуємо яму. Чим більш вологоємний грунт (глина, суглинок), тим мілкішою і ширшою має бути яма.

♦ Верхній родючий шар скидаємо з одного боку ями, нижній шар грунту з іншого.

♦ Родючий шар насипаємо в центр ями пірамідкою.

♦ Заливаємо в яму 1-2 відра води.

♦ Насаджуємо деревце на пірамідку, розправляючи корінці.

♦ Встромляємо поруч кілок не тонший держака лопати і прив’язуємо до нього саджанець «вісімкою». Якщо підщепа карликова чи напівкарликова, кілок їй потрібен усе життя, інакше під час вітру вона розгойдуватиметься і поверхневі корінці обриватимуться.

♦ Засипаємо землею так, щоб коренева шийка була вище рівня землі. Ніколи, навіть на зиму, не можна прикопувати кореневу шийку саджанця.

♦ Ще тачку землі висипаємо навколо саджанця по колу.

♦ Зверху вкриваємо мульчею так, щоб коренева шийка була відкрита.

♦ У посушливу погоду поливати саджанець треба 2 роки.

Деякі плодові дерева (персики, абрикоси) краще садити навесні. Інші краще восени, бо тоді усю зиму корені мають можливість рости, і до весни, коли починається вегетація, саджанець розвиває сильну кореневу систему.

Іван МЕЛЕНЧУК,
садівник-любитель
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua