"Тепло від соломи"

Світлана ГАЛАУР
18 сiчня 2013

ХАРКІВЩИНА. Якщо проаналізувати стан розвитку виробництва біопалива в регіоні, то він, на думку одного з провідних вітчизняних експертів, директора ТОВ «НДІ альтернативних палив» кандидата технічних наук Володимира Семенова, в Україні надто уповільнений.

— Уже  понад десять років активно займаюся  питаннями виробництва і застосування в нашій країні екологічно чистого біодизельного пального, — розповідає  науковець. — У науковому плані зроблено вже багато, але  реальний підсумок майже нульовий.

«Ми живемо в дивній країні й у неоднозначному регіоні, де не вдається застосувати позитивний досвід просування альтернативних видів палива, який накопичено в Євросоюзі, Америці, Бразилії, Аргентині. Я неодноразово стукав у двері кабінетів чиновників різних рівнів із конкретними пропозиціями, але крім відписок і запевнень, що вони будуть розглянуті, нічого не отримував», — констатує Володимир Семенов.

Ринок біопалива в Україні залишається нерозвиненим. Перші проекти, зокрема й на Харківщині, почали з’являтися ще у 2006—2007 роках, але з різних причин були призупинені. Згорнулося й будівництво заводу з виробництва біодизеля в Шевченківському районі, яке мала інвестувати німецька компанія. Нині про цей проект в області навіть не згадують. Щоправда дрібні виробники біодизеля ще залишилися в Красноградському, Харківському, Сахновщинському районах, але системною їх роботу назвати не можна.

Така сама ситуація в усій країні. У Запоріжжі, наприклад, запрацював завод, який виготовляв біопаливо з курячого жиру. Це виробництво теж призупинене.  Для розвитку галузі, яка досі перебуває в зародковому стані, потрібні інвестиції, які через зниження інвестиційного клімату залучати непросто як на державному, так і на регіональному рівні.

 Значно краще в Харківській області розвинений ринок твердого біопалива, оскільки його широко використовують для опалення установ бюджетної сфери. Як поінформував заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб, у регіоні намагаються там, де можливо, застосовувати котельні на альтернативних джерелах енергії: пелетах, соломі, лушпинні насіння соняшнику і тирсі, оскільки це забезпечує істотну економію. Ці технології застосовують уже в кількох районах області. Зокрема, встановлено п’ять пелетних котелень у Лозівському районі, а в смт Шевченкове працює велика котельня на соломі. Нині в Харківській області принаймні п’ять  підприємств, які виробляють пелети і можуть забезпечувати котельні сировиною.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua