"Тернопілля дочекалося Перспективного плану"

Микола ШОТ
15 грудня 2015

У проведенні реформи з децентралізації Тернопільщина опинилася між різнополюсними інтересами. Область однією з перших у країні розробила Перспективний план формування територій громад і ще 25 травня представила його та отримала позитивну оцінку від спільної комісії Мінрегіону та Асоціації міст України. Але зі схваленням цього документа в облраді вміло закрутили цілу веремію. Кілька разів упродовж літа це питання виносили на сесійний розгляд, проте найбільша тодішня депутатська фракція (представники ВО «Свобода») не забажала підтримати нові важливі перетворення у краї.

Тим часом попри перешкоди, градус активності зі створення об’єднаних територіальних громад на Тернопіллі підвищувався. Область домоглася в Україні лідерства з кількості подібних нових об’єднань. Майже 240 місцевих громад добровільно створили 36 територіальних утворень. Їхні представники підписали у серпні звернення до центральних та обласних гілок представницької й виконавчої влади з певними  вимогами, які, на їхнє переконання, мали б зняти політичні й правові перепони, дали змогу б громадам, що прийняли рішення про об’єднання, зреалізувати своє право та волю громадян об’єднатися.

Верховну Раду просили призначити на 25 жовтня перші місцеві вибори депутатів сільської, селищної, міської рад об’єднаної територіальної громади і, відповідно, сільського, селищного, міського голови. До голосу нових утворень дослухалися. Щоправда, вибори по-новому дозволили проводити лише в 26 територіальних громадах, адже в них не треба було змінювати меж районів.

Нарешті новий депутатський корпус Тернопільської обласної ради серед перших рішень схвалив Перспективний план формування територій громад. Поки що він проміжний і стосується 26 територіальних об’єднань, де 25 жовтня відбулися місцеві вибори на нових засадах. Ця підтримка народних обранців дасть змогу вже з наступного року об’єднаним громадам мати прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом України.

Добровільне об’єднання територіальних громад в області триває. Отже, нові утворення й надалі вноситимуть до Перспективного плану формування територій громад. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua