"Терористів обміняли на полонених"

Євген ЛОГАНОВ
12 березня 2016

Судова колегія Оріхівського райсуду Запорізької області винесла вирок місцевому жителеві Миколі Д. (прізвище відоме, та його не розголошуємо до завершення апеляції), який 24 червня 2014 у складі диверсійної групи підірвав залізничний міст біля Оріхова. Суд виніс вирок: 12 років ув’язнення. Це вже не перша його судимість. Односельці знають засудженого як людину, що добре знається на зброї. Ця справа була дуже складною, судові слухання тривали ще з листопада 2014 року.

Чотирьох спільників раніше обміняли на українських полонених, а його 26-річного сина, якого також підозрювали в тероризмі, суд виправдав через недоведеність провини, звільнивши з-під варти в залі суду. За позовом Укрзалізниці Микола Д. повинен відшкодувати підприємству майже мільйон гривень збитків. Хоч люди не постраждали від вибуху, залізничний рух було ускладнено. Підірваний міст відновлювали тиждень. Його ремонт обійшовся майже у шість мільйонів гривень. Підірвана колія з’єднувала Запоріжжя з Маріуполем, Бердянськом і Донецьком. Під цим мостом пролягає автотраса на Маріуполь. Зруйнованою залізничною гілкою на Донбас рухалися поїзди з українською військовою технікою та продуктами харчування для жителів окупованих територій.

Як з’ясувало слідство, Микола навесні 2014 року служив у складі терористичного батальйону «Восток» на Донеччині. Після підриву мосту знову воював на боці терористів. Згодом повернувся в Оріхів для нової диверсії, де чоловіка та його поплічників з вибухівкою затримали фахівці СБУ під час спецоперації. Група із п’яти бойовиків прибула до Запоріжжя для здійснення терактів на об’єктах інфраструктури регіону. У них вилучено 35 кілограмів пластиду, 24 тротилові шашки, гранатомети, міни і гранати з детонаторами. Матеріали щодо інших учасників групи виокремлено в інше кримінальне провадження. Триває досудове слідство.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua