"Тимчасова реєстрація транспортних засобів відміняється"

Олександр БІТТНЕР
16 сiчня 2013

ПОРЯДОК НА ДОРОГАХ. Після новорічних і різдвяних свят автолюбителям варто уважніше «прогулятися» сайтами Державтоінспекції своїх областей: з початком нового року набрали чинності зміни в реєстраційно-екзаменаційній роботі відповідних підрозділів ДАІ МВС України. Причому більшість із них помітно спрощують донедавна вельми клопіткі для водіїв процедури, пов’язані, зокрема, з оформленням права власності на придбане авто. 

Скажімо, віднині свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу тим власникам, які переїхали у зв’язку зі зміною місця проживання до іншого регіону країни або придбали зареєстрований в іншому регіоні автомобіль чи ввезли його на митну територію України, видаватиметься без попередньої видачі тимчасових реєстраційних талонів. Крім того, можливим стало пряме переоформлення транспортного засобу з одного власника на іншого, а також проведення реєстраційних операцій з автомототранспортом незалежно від місця проживання власника та регіону реєстрації цього самого транспортного засобу. Водночас передбачено можливість збереження номерного знака за транспортним засобом, а також за його новим власником — щоправда, лише в межах одного регіону. Зростають преференції й доморощеним «кулібіним»: урегульовано питання державної реєстрації самостійно зробленої самохідної техніки.

Відтепер при реєстрації експертиза нових авто не обов’язкова. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Відтепер не треба пред’являти транспортний засіб при його перереєстрації у зв’язку зі зміною місця проживання власника чи при відновленні втрачених або зіпсованих документів на вашого «залізного коня». Так само відміняються й окрема процедура зняття з обліку транспортних засобів при їх відчуженні, проведення оцінки їх вартості під час реєстрації та обов’язкове експертне дослідження нових автомобілів під час проведення державної реєстрації (перереєстрації).

 Що найцікавіше — відміняється обов’язкове «переекзаменування» при відновленні втраченого водійського посвідчення. Тепер, якщо ви десь зловили гав, достатньо звернутися з відповідною заявою до найближчого відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи ДАІ. Звичайно, там перевірять ваше водійське досьє, і якщо все в порядку, видадуть новий документ. Тим паче, що бланки посвідчення водія, як, до речі, й свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів та номерні знаки, подешевшали на 25%. Загалом кількість платних послуг, що надавали громадянам підрозділи Державтоінспекції, зменшено вдвічі.

Наостанок про ще одну преференцію, цього разу злісним неплатникам штрафів за порушення правил, норм і стандартів у сфері безпеки дорожнього руху. У зв’язку з набранням чинності змін до ст. 34 Закону «Про дорожній рух» таким водіям не відмовлять у проведенні реєстрації (перереєстрації) чи знятті з обліку транспортного засобу. Воно й логічно — «залізні коні» не винні… 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua