"Тиск і санкції залишаються незмінними"

Юрій МЕДУНИЦЯ
19 березня 2016

Франсуа Олланд і Ангела Меркель підтвердили своє позитивне ставлення до України. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Зустріч із лідерами провідних країн Євросоюзу — Німеччини та Франції — стала, мабуть, найвагомішим акордом робочого візиту до Брюсселя Президента Петра Порошенка. Адже і Федеральний канцлер Ангела Меркель, і Президент Франсуа Олланд співзасновники нормандського формату і, поза всілякими сумнівами, мають серйозний вплив на дії та позицію РФ під час так званого виконання нею мінських угод.

Саме питання їх втілення в життя й політична ситуація в Україні стали стрижнем цього очікуваного спілкування. Лідери Німеччини та Франції підтвердили головний постулат: санкції Європейського Союзу проти Росії буде збережено до повного виконання Москвою мінських домовленостей.

Петро Порошенко, Ангела Меркель і Франсуа Олланд висловили занепокоєння погіршенням безпекової ситуації на Донбасі, підкресливши надзвичайну важливість імплементації згаданих угод. Особливо в частині припинення вогню, відведення російської військової техніки, надання повного й безперешкодного доступу спостерігачів ОБСЄ до всіх місць на окупованих територіях і неконтрольованих ділянок українсько-російського кордону. Так само не втрачає актуальності проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей саме відповідно до українського законодавства і принципів ОБСЄ, але за умови обов’язкового гарантування безпекового компоненту.

Трійка лідерів спільно закликала негайно звільнити і повернути українського пілота Надію Савченко, яку незаконно утримують у російській в’язниці. Учасники зустрічі наголосили також на важливості звільнення всіх заручників, що й передбачено мінськими домовленостями.

Канцлер Німеччини та Президент Франції підтвердили незмінність політики Євросоюзу щодо невизнання окупації Криму Російською Федерацією, а ще вкотре висловилися на підтримку реформ, що проводять у нашій країні.

У Брюсселі перетнулися шляхи Петра Порошенка та Прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Вони обмінялися думками з широкого спектру питань двосторонніх відносин, домовившись активізувати двосторонній політичний діалог на вищому рівні. А в практичній площині сторони узгодили активізацію проведення цьогорічних засідань українсько-угорських міжурядових комісій з питань економічного співробітництва і транскордонної та прикордонної співпраці.

Петро Порошенко подякував Угорщині за підтримку України в питанні запровадження безвізового режиму з Євросоюзом, повідомляє прес-служба Президента. Співрозмовники погодились, що нинішня міграційна криза в ЄС не має впливати на процес візової лібералізації з Україною.

Уже у розмові з президентом Європейської народної партії Джозефом Долем було наголошено на важливості збереження єдності Європейського Союзу в питанні санкційного тиску на РФ до повного відновлення територіальної цілісності України. Особливо Петро Порошенко наголосив на протидії російській пропаганді в європейських країнах.

Європейська народна партія всебічно підтримуватиме Україну та сприятиме посиленню міжнародного тиску на російське керівництво задля якнайшвидшого звільнення українських громадян, зокрема Надії Савченко, Олега Сенцова, а також всіляко підтримуватиме рішення про надання Україні безвізового режиму.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua