"Тиск на гіпертоніків зменшується"

Владислав КИРЕЙ
7 грудня 2012

ВІДШКОДУВАННЯ. Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск, зокрема на Черкащині зареєстровано майже 300 тис. осіб, хворих на гіпертонічну хворобу. Як повідомив перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської облдержадміністрації Олег Найдан, тепер хворим на гіпертонічну хворобу частково відшкодовують вартість ліків за рецептом, а аптечним закладам — за поданим раз на місяць реєстром.

За словами Олега Найдана, пацієнти, хворі на гіпертонію, у будь-якому закладі охорони здоров’я можуть одержати рецепт на ліки та оплатити його в аптеці за референтною ціною, яка є нижчою за роздрібну.

Отримати рецепт можна у сімейного лікаря, кардіолога або терапевта за місцем проживання. Пілотний проект щодо відшкодування вартості ліків розрахований на два місяці — до кінця 2012 року. Учасниками проекту стали майже 160 аптечних закладів, що розташовані в містах і селах Черкащини.

Як вважають в управлінні охорони здоров’я, пілотний проект допоможе напрацювати державне регулювання цін на лікарські засоби, а це, в свою чергу, дасть змогу запровадити часткове відшкодування вартості ліків від інших небезпечних для життя хвороб. У разі отримання позитивних наслідків таку практику заплановано продовжити й наступного року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua