"Товар «з душком» потягне на кримінал"

Вадим БУЧА
13 квiтня 2012

СПОЖИВАЧ. Незабаром Кабінет Міністрів має розглянути законопроект про безпечність та якість харчових продуктів. У разі прийняття цього документа Верховною Радою буде остаточно юридично оформлено єдиний компетентний орган, який контролюватиме якість та безпеку продуктів харчування. Такими повноваженнями буде наділено Державну ветеринарну фітосанітарну службу. Також у новому законопроекті містяться положення, які передбачають серйозні санкції до виробників неякісної та небезпечної для здоров’я людей продукції. Про це на урядовому брифінгу повідомив голова Державної ветеринарної фітосанітарної служби Іван Бісюк. 

«Нині, згідно з чинним законодавством, за виробництво неякісного продукту, що може спричинити отруєння без смертельного результату, передбачені невеликі штрафи в розмірі кількох неоподатковуваних мінімумів. У новому законопроекті за це передбачено кримінальну відповідальність із позбавленням волі. Замість того, щоб контролювати виробника з усіх сторін і накладати штрафи в 17 — 34 грн, краще прописати в законодавстві такі пункти, щоб було зрозуміло: в разі таких випадків покарання буде надзвичайно суворим. І людина матиме право вимагати від виробника компенсації за втрачене здоров’я», — зазначив Іван Бісюк. У цьому контексті він повідомив, що разом з прийняттям законопроекту про безпечність та якість харчових продуктів буде внесено відповідні зміни до 12 законів, у тому числі до Кримінально-процесуального кодексу та Закону «Про адміністративні правопорушення». 

Говорячи про нинішню ситуацію з контролем за якістю та безпекою харчових продуктів, Іван Бісюк нагадав, що цим опікуються чотири міністерства і кілька відомств. Процеси контролю не координуються належним чином, що завдає зайвого клопоту сумлінним виробникам. У цьому зв’язку голова служби навів гіпотетичний приклад з перевіркою на молокопереробному підприємстві. Завод отримує сировину — молоко, якість і безпеку якого досліджує Державна ветеринарна фітосанітарна служба. Після цього із сировини виробляється продукт, який служба теж перевіряє. Однак паралельно контроль продукту здійснює санітарно-епідеміологічна служба.

«У власника підприємства виникає запитання до держави: навіщо два центральних органи влади роблять одну і ту саму роботу, при цьому за це беруться гроші? Після прийняття законопроекту єдиним контролюючим органом стане Державна ветеринарна фітосанітрана служба. Іншої там просто не буде. І мова не про передачу функцій. Їх просто не потрібно дублювати», — наголосив Іван Бісюк.

За словами посадовця, очолювана ним служба відповідатиме за якість та безпеку харчових продуктів на всіх етапах виробництва — від сировини до готового продукту. А за якість у процесі реалізації, як і раніше, відповідатиме Держспоживінспекція.

Іван Бісюк повідомив, що законопроект погоджено з усіма міністерствами та зацікавленими органами виконавчої влади і вже направлено на розгляд до Кабміну. «Сподіваємося, що документ буде внесений на розгляд Верховної Ради і проголосований у першому читанні до літніх канікул», — резюмував він. 

Вадим БУЧА 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua