"Традиційно напередодні Нового року слід очікувати на подорожчання яєць"

Ірина ПОЛІЩУК
7 листопада 2012

ПРОДБЕЗПЕКА

Передсвяткова націнка

Кілька днів тому, коли купувала продукти на тиждень, звернула увагу, що за курячі яйця, які влітку можна було придбати по 6—7 грн за десяток, сьогодні потрібно викласти 8—10 грн. Зрозуміло, що восени кури несуться значно гірше, ніж улітку, відповідно й ціна на яйця зростає. Проте оскільки справжні холоди ще попереду, постає запитання: чи не буде подальшого подорожчання? Експерти заспокоюють і наголошують, що дефіциту та істотного подорожчання яєць не буде, адже вітчизняні птахофабрики зможуть пов?ністю задовольнити попит на цей продукт. 

— Невелике подорожчання яєць можливе перед святами, — прогнозує аналітик компанії «Украгробізнесконсалтинг» Ольга Мозгова. —  Це традиційний процес: рік у рік напередодні Новорічних та Різдвяних свят трохи зростають ціни на продукти, що пов’язано із підвищенням попиту. Проте не варто лякатися: зростання буде значне, можливо, на 5—10%. Також на формування ціни впливає і вартість кормів, але вони не повинні дорожчати. Навіть попри те, що восени в домашніх господарствах кури погано несуться, на фабриках із цим показником усе добре. Тож дефіциту яєць не буде.

Натомість ще з літа у багатьох продавців залишилися запаси продукції, які вони все ще намагаються продати. І хоч вона вже не першої свіжості, але викидати її ніхто не хоче. Тож споживачі мають бути дуже уважними, щоб не придбати несвіжі яйця. Цікаво, що з’ясувати, наскільки вони свіжі, покупець може не відходячи від прилавка. Для цього достатньо принюхатися до яйця: нещодавно знесене із чистою шкарлупою трошки пахнутиме вапном, проте в цьому разі потрібно бути дуже уважним, адже цей продукт, як губка, всмоктує різні аромати. Тому зберігати їх слід окремо від інших харчів.

Також багато цікавого «розповість» зовнішній вигляд самої шкарлупки: у свіжого матова поверхня, у старого — блискуча, із синюватим відтінком.

Про свіжість цього продукту свідчить і «повітряна камера», яка є в тупому кінці яйця: що довше воно зберігається, то більшим стає повітряний простір.

Можна трошки потрусити яйце. Якщо воно давно знесене, білок і жовток аж надто бовтатимуться.

У домашніх умовах перед тим, як варити яйце, за ним варто поспостерігати. Наприклад, покласти у воду: якщо воно свіже, то потоне, а тухле — спливе.

Цікавий нюанс. Останнім часом трапляється, що купуєш у магазині яйця, а в них жовток майже настільки ж яскравий, як і в домашніх. Експерти це пояснюють тим, що такого результату досягають за рахунок прикормлювання курей хлібом, кукурудзою або підмішуванням в корми синтетичних та  натуральних добавок.

Ці нехитрі поради допоможуть у виборі свіжої продукції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua