"Трамвай везе на «Другу зміну»"

Олена ОСОБОВА
16 серпня 2012

АРТФЕСТ

Луганськ став частиною великого європейського фестивалю «Друга зміна. Ніч індустріальної культури»

В рамках такого фестивалю великі промислові об'єкти Німеччини та Польщі багато років поспіль відкривають свої двері. Україна приєдналася до шоу уперше, тож в Луганську, Донецьку, Катовицькому воєводстві (Польща) та Рурській області (Німеччина) відбулося «індустріальне свято».

Кожна з областей-учасниць облаштувала екскурсії по-своєму. У найвіддаленішому східному обласному центрі України «промислових туристів» возив трамвай, бо за словами організаторів «це унікально. Автобуси й тролейбуси курсують в багатьох країнах, а трамваї скоріш рідкість. Та в Луганську це невід'ємний вид подорожування».

Трамвай, що везе на «Другу зміну» доставляв туристів і до унікального авіаційно-технічного музею. Фото надане прес-службою Луганської міської ради

Всередині «мобільного музею» відвідувачі могли ознайомитися з фотографіями, що розкривають історію індустріального розвитку Німеччини, Польщі, Донецька та Луганська. Спеціально розроблений маршрут проходив крізь промислові райони міста. Але кількість «представників промисловості», котрі скористалися можливістю прорекламувати своє минуле, сьогодення і майбутнє дорівнювало одному заводу, якщо не вважати, що авіаційно-технічний музей іншого підприємства також «доповідає» про успіхи луганських авіаремонтників.

«Ми провели такий захід вперше, але думаю, свято стане традиційним. Сьогодні Луганськ - це промислове місто й крім як промисловістю нам туристів приваблювати нічим, тож треба розвивати промисловий туризм», - упевнений заступник начальника управління Луганської міської ради з питань внутрішньої та інформаційної політики Олександр Савенко.

Але гарматний завод, заснований Гаскойном, від якого веде свою офіційну історію Луганськ та колишній паровозобудівний завод Гартмана залишилися поза маршруту екскурсії. Для їхніх працівників друга заводська зміна, така звична ще пару десятків років тому, сьогодні нездійсненна мрія. Але це вже несвяткова розмова.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua