"Транш недовідчаю"

Ганна РОМАШКО
22 лютого 2012

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ДЕФОЛТ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ. Греція вкотре в останній момент уникнула фінансового краху. У ніч на вівторок кредитори досягли згоди щодо умов надання чергового траншу  допомоги обсягом у 130 мільярдів євро. Однак частину цих грошей відразу доведеться віддати, аби сплатити за борговими зобов’язаннями. Дізнавшись про досягнення угоди, міністр фінансів Греції Євангелос Венізелос сказав, що чекає тепер закінчення тривалого періоду невизначеності.

Як повідомляє «Німецька хвиля», засідання міністрів фінансів країн єврозони тривало понад  півдоби, а результатом став черговий компроміс щодо збільшення обсягів фінансової допомоги. В обмін на це  грецький уряд погодився на більш жорсткий контроль своєї бюджетної політики з боку міжнародних експертів.

Щоправда на нові поступки під тиском Міжнародного валютного фонду довелося піти і приватним кредиторам. Якщо раніше передбачалося, що вони спишуть Греції половину боргів, то тепер йдеться вже про 53,5%. Через списання частини заборгованості перед банками страховими компаніями та інвестиційними фондами, Афіни загалом позбулися навантаження у понад 100 мільярдів євро. Та нині державна заборгованість  становить 350 мільярдів євро — це близько 160% від ВВП країни.

Щодо повернення позичених грошей, міжнародні партнери Греції вирішили перестрахуватися: аби уникнути політичних ризиків, буде створено «блокований» рахунок. На цьому рахунку постійно має бути певна сума грошей, з яких Греція здійснюватиме погашення боргів. Можливості зняти кошти з цього рахунку в уряду не буде. Убезпечити себе кредитори вирішили після того, як Афіни не виконали вимоги, пов’язані з виплатою узгодженого торік кредиту. Аби більш ретельно здійснювати моніторинг дотримання зобов’язань, у Греції відтепер працюватиме постійна комісія експертів МВФ, Європейського центробанку і єврозони. Досі фахівці так званої «трійки» приїздили раз на три місяці і щоразу доходили висновку, що з виконанням вимог Афіни не поспішають.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua