"Третина тисячоліття — за плечима"

Світлана ІСАЧЕНКО
11 травня 2012

ЮВІЛЕЇ. Столиця Прикарпаття успішно розвивається як престижне європейське місто
 

Івано-Франківськ повнився святом, відзначаючи цими днями 350-річчя з дня свого заснування. У вітальній телеграмі Прем’єр-міністр України Микола Азаров наголосив, що сьогодні місто — одне з найкращих за благоустроєм та за рівнем комфортності проживання, і це підтверджено відповідним дипломом КМУ. Також воно стало одним із небагатьох міст в Україні, що отримало дві почесні відзнаки Парламентської асамблеї Ради Європи (Європейський диплом та Почесний прапор Європи).

Однією з центральних подій ювілейних урочистостей став спільний подячний молебень до Пресвятої Богородиці, проведений (вперше в історії міста) главами трьох українських церков. Їх предстоятелі, як годиться, приїхали з подарунками. Глава УПЦ КП Філарет вручив міському голові Віктору Анушкевичусу орден святого рівноапостольного князя Володимира. Глава УГКЦ Святослав (Шевчук) подарував міській громаді хоругву Пречистої Діви Марії, а глава УАПЦ Мефодій — ікону святого Юрія Переможця й такий же орден — меру Івано-Франківська. Загалом на адресу Віктора Анушкевичуса звучало у ці дні особливо багато вдячних слів.

Карпатські трембіти гучно сповістили навкруги про святкування 350-річчя з утворення міста, що носить ім'я великого українця Івана Франка.
Фото Миколи МАСЮКА

Звичайно ж, місто відзначило свій ювілей відкриттям нових, потрібних городянам об’єктів. Зокрема завершилась реставрація бастіону Станіславівської фортеці, роботи над яким розпочалися ще 6 років тому під консультацією спеціалістів з Австрії. Під час реконструкції вдалося зберегти залишки фортифікаційних споруд, створення яких датується початком 17 століття, тож нині бастіон має всі передумови стати туристичною родзинкою Прикарпатського краю.

Головна ж гордість міста — його жителі. Багато хто з них може відшукати себе на великому мозаїчному полотні розміром 3х6 м, що демонструвалося на центральній площі. Своєрідна вітальна листівка сформована з фотографій франківчан. На відстані ж вони складаються в зображення міської Ратуші — пам’ятки архітектури, що стала візитівкою столиці Прикарпаття. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua