"Творча думка не дрімає"

Олена ОСОБОВА
18 квiтня 2012

ВИНАХІД. Студент-першокурсник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля розробив особливу модель слухового апарата. Михайло Щербина з дитячих років захоплювався радіоелектронікою. Тож коли він розпочав навчання в коледжі СНУ ім. В. Даля, одразу показав викладачам свою модель слухового апарата. Разом з науковим керівником — кандидатом технічних наук доцентом кафедри «Прилади» Іриною Шведчиковою  першокурсник доопрацював свою розробку. Сьогодні його модель слухового апарата — це невеличка коробочка з навушниками, який нагадує плеєр. «Знаю, що деякі люди, які погано чують, соромляться носити слухові апарати. Моя модель не впадає в очі, бо має вигляд плеєра», — пояснює студент.

Так виглядає слуховий апарат від студента-винахідника. Фото автора

Цей прилад, а ще автомобільний амортизатор Михайло Щербина представив на ІІ Всеукраїнській виставці-звіті дитячої творчості «Країна юних майстрів». Особливість його автомобільного амортизатора в тому, що модель не тільки гасить коливання підвіски автомобіля, як звичайний амортизатор, а й перетворює отриману механічну енергію на електричну. Так власник авто отримує додаткову енергію.

Як повідомляє прес-служба вишу, на виставці амортизатор  Михайла Щербини зацікавив  Президента України Віктора Януковича, який зазначив, що його модель надзвичайно актуальна для українських доріг. Винахідника запросили на навчання до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут», але студент відмовився. Він планує працювати над своїми розробками під керівництвом Ірини Шведчикової та продовжити навчання в Далівському університеті. А модель автомобільного амортизатора проходить процедуру патентування. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua