" Творче перехрестя Сергія Пілютикова"

31 грудня 2015

50-річний ювілей лауреат численних міжнародних конкурсів композитор Сергій Пілютиков зустрів у колі колег і шанувальників, які завітали до  концертної зали Національної спілки композиторів України. Виступав камерний ансамбль солістів «Рикошет» під орудою Вікторії Рацюк, який 16 років тому створив  Сергій Пілютиков. За  цей час колектив здобув репутацію провідника найцікавіших творів сучасних українських композиторів, брав участь у концертах та фестивалях у всьому світі й зіграв чимало світових прем’єр.

Програму назвали «Перехрестя», що здалося дуже доречним з огляду на різноманітність музичних жанрів, складів виконавців, емоційних станів і синтезованих воєдино видів мистецтва, які було представлено того вечора. Виступи музикантів супроводжувалися блискучими пластичними етюдами у постановці Ольги Кебас, читанням поезій Шарля Бодлера французькою мовою, сценографічним оформленням, діалогами композитора із ведучим, інтерактивним спілкуванням з аудиторією та привітаннями.

Такий формат концертів  не зовсім звичний для вітчизняного слухача. Скажімо, номер  «Фуете» для скрипки соло у виконанні Андрія Павлова  зачарував глядачів цілковитою темрявою, поодинокими променями світла і балетною пачкою, освітлюваною примарними ліхтариками. Завершувала програму  п’єса «Фенікс» —  найсвіжіший із творів композитора, який він написав спеціально для «Рикошету». Саме «Фенікс» справив найсильніше, сказати б, приголомшливе враження. Яка сила і потужність струменіла в його співзвуччях! Це справді тисячовольтна музика.

У Сергія Пілютикова є ще одна іпостась: із 2001 року він директор міжнародного фестивалю «Форум музики молодих», який у квітні наступного року відбудеться знову. С. Пілютиков звик служити одразу кільком музам, адже за фахом він історик. Також викладає і працює секретарем правління Національної спілки композиторів.

Олександр МОСКАЛЕЦЬ
для «Урядового кур’єра»

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua