"Тюльпановий рай прописався в Миколаєві"

Олена ІВАШКО
23 квiтня 2016

Інна (праворуч) активно запрошує всіх миколаївців відвідати її «Тюльпанову веселку». Фото автора

На чотирьох сотках присадибної ділянки в миколаївському передмісті Інна Токарева не висаджує огірків, томатів, картоплі. Вже років десять дівчина вирощує тюльпани. Починала з кількох сортів. Нині особиста колекція цих квітів у Інни становить 150 різних видів.

Господиня тюльпанової казки не приховує красу за парканом. Махрові тюльпани, махрові-бахромчаті, лілеєцвітні (їх особливо полюбляли турецькі султани за гострі кінчики і жіночність обрисів), «папуги» з неправильними формами пелюсток, маленькі «тріумфи», сімейство ботанічних. Причому окремі види не ростуть навіть у столичному Ботанічному саду. Яким чином Інні допомагає інтуїція, невідомо. Але темно-бузкові тюльпани висаджено так, що їх підсвічують сусідні жовті й червоні. Високі і пафосні лілеєподібні з гострими пелюстками милують око на тлі низькорослих різновидів, що стелються поряд. Червоні з білими, жовті з рожевими, бузкові з помаранчевими — чудовий мікс утворила на своїй квітковій кухні Інна Токарева.

До речі, «кухня» — це ще одне покликання нашої героїні. Інна — одна з організаторів Миколаївської Кулінарної сотні. Дівчата роблять заготовки для наших бійців на передовій. Набори сухих борщів, ласощі, солодощі, — то справа рук Кулінарної сотні Миколаєва та Інни Токаревої особисто.

А щодо тюльпанів та охочих їх вирощувати, то фахівець радить купувати цибулини у перевірених представників через інтернет, а не у бабусь на ринку. «Краще купувати ті, що називаються «прості ранні», «прості пізні», — каже квіткарка.

— Нехай не бентежить людей назва «прості». Це лише означає, що вони мають класичний бутон, класичну форму листка — вони високі, найчастіше йдуть на зрізання. Але ці квіти дуже різноманітні і за кольорами, і за відтінками. А потім можна братися й за інші сорти. Наприклад, тюльпани класу «тріумф» — вони невисокі, але з різним забарвленням і облямівкою. Є ще прекрасний клас — «ботанічні тюльпани». Не завжди на них звертають увагу. Вони хороші тим, що розцвітають раніше за всіх — це своєрідні тюльпанні первоцвіти. І форма у них завжди цікава, на тюльпани не схожа». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua