"У Біблії — не вкради, у Хартії — не продай"

Ганна РОМАШКО
29 травня 2012

РОЗСЛІДУВАННЯ

Звинувачений у спекуляції квитками генсек НОКу склав повноваження

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

Коли напередодні ювілейних Олімпійських ігор у Лондоні журналісти британської телерадіокомпанії Бі-Бі-Сі почали вивчати «сірі» схеми реалізації  квитків  на змагання, об’єктом їхніх досліджень стали чиновники і навіть керівники  кількох національних олімпійських комітетів. Маючи на чолі вітчизняного НОКу   людину з бездоганною репутацією, олімпійського чемпіона і рекордсмена Сергія Бубку, ми могли спати спокійно… Та лише до 23 травня.

Як відомо, журналіст Бі-Бі-Сі, який видав себе за перекупника квитків, записав у Лондоні  розмову прихованою камерою з генеральним секретарем НОКу Володимиром Геращенком, який справді перебував у столиці ХХХ Ігор у службовому відрядженні.  На відео, оприлюдненому згодом, видно як за келихом пива наш співвітчизник ніби обіцяє продати певну кількість квитків за готівку. Пан Геращенко, дізнаємося з голосу і титрів, сказав журналісту, який зустрівся з ним у якості бізнесмена, що може мати до 100 квитків для продажу.

У Великій Британії продаж квитків на Олімпійські ігри на «чорному» ринку є кримінальним злочином, за який передбачено штраф до 20 тисяч фунтів.  Крім того, такі спекуляції заборонені і правилами Міжнародного олімпійського комітету.  Чи міг досвідчений функціонер, беззмінний з 1997 року генеральний секретар НОКу,  який  мабуть і серед ночі міг би напам’ять цитувати  постулати Олімпійської хартії — документа, у якому стверджуються основні завдання й принципи олімпійського руху, не встояти  перед «довгим фунтом»?

25 травня відбулося засідання юридичної комісії Національного олімпійського комітету, яка розробила рекомендації Виконавчому комітету НОК України щодо принципів створення комісії з розслідування ситуації та внесла кандидатури до її складу.

Того ж дня президент НОК Сергій Бубка скликав позачергове засідання Виконкому НОК. За підсумками засідання був затверджений поіменний склад спеціальної комісії, до якої увійшли представники трьох авторитетних юридичних інституцій. Комісію очолив член вченої ради Київського національного університету ім. Шевченка Сергій Козьяков. Також до її складу увійшли віце-президент Спілки адвокатів України, член Апеляційного комітету УЄФА Ольга Жуковська та голова Спілки юристів України Валентин Загарія.

Після засідання виконкому НОК В.Геращенко  не лише склав свої повноваження, а й  запевнив у готовності до співпраці у розслідуванні справи, повідомили «Урядовому кур’єрові» у прес-службі НОКу. Водночас він стверджує, що насправді нічого протиправного не здійснював.

На жаль, історію, зафіксовану Бі-Бі-Сі не можна вже ні зам’яти, ні стерти. Британська поліція проводить своє розслідування, НОК — своє. Результати засідання юридичної комісії мали бути оприлюднені учора ввечері. Однак підтвердять чи спростують  звинувачення на адресу досвідченого функціонера, та це вже вдарило по іміджу країни. І осад залишиться у будь-якому разі…



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua