"У боротьбі з наркозлочинністю допоможе громадськість"

Тетяна БОДНЯ
4 листопада 2015

Бюро протидії наркозлочинності Міністерства внутрішніх справ України запрацює із середини січня наступного року. А набір до новоствореного підрозділу триватиме до 11 листопада. Про це під час брифінгу заявила радник першого заступника міністра внутрішніх справ Хатія Деканоїдзе.

За словами Хатії Деканоїдзе, вже оголошено відбір у бюро, а управління боротьби з незаконним обігом наркотиків (УБНОН) розформують. Вона підкреслила, що нові співробітники обов’язково будуть «людьми з чистими руками». «Це буде абсолютно нова філософія. 80% співробітників УБНОНу не допустять до набору», — зазначила Деканоїдзе.

Вона також наголосила, що всього планується набрати в бюро 600 осіб. Але вже подано 2300 анкет. «Конкурс буде дуже жорстким. Спочатку анкета, потім тести із загальних навичок, професійне випробування і відбір за станом здоров’я. Всі майбутні співробітники, всі кандидати здаватимуть тест на вживання наркотиків, потім фізична підготовка і співбесіда», — пояснила Деканоїдзе.

Радник першого заступника міністра МВС додала, що набирають співробітників за двома напрямами: агенти й аналітики. «Аналітики оброблятимуть усю інформацію і налагоджуватимуть горизонтальний зв’язок з іншими підрозділами Національної поліції», — зазначила Деканоїдзе.

Радник повідомила, що вже розроблено навчальний план на 200 годин, навчатимуть разом з американськими партнерами. Заробітна плата співробітників новоствореного Бюро протидії наркозлочинам становитиме 9—12 тисяч гривень, обіцяють у МВС. «Ми робитимемо ранжування співробітників: мінімально вони отримуватимуть 9 тисяч, максимально — 12», — зазначила Хатія Деканоїдзе.

Бюро у своїй структурі містить дев’ять зональних управлінь, кожне з яких обслуговує по три області, доповнив колегу керівник підрозділу протидії наркозлочинності Ігор Ківа. «Наркотики — це каталізатор усіх злочинів. Треба на сьогодні вичистити це слабке брудне місце в правоохоронній структурі й зробити повне перезавантаження — набрати чесну, чисту, мотивовану молодь. За функціоналом це окрема вертикаль, яка напряму зав’язана на начальникові поліції. Ми скасували обласні й міські управління, поділили Україну на 9 регіонів. У кожній області перебуватиме по 10—15 агентів, які знаходитимуть, готуватимуть інформацію і передаватимуть у свій зональний відділ», — розповів Ігор Ківа.

У кожному такому зональному відділі, за словами Ігоря Ківи, працюватимуть 25 аналітиків. Вони готуватимуть операції зі знищення тих чи тих злочинних груп і синдикатів. При бюро працюватимуть громадські організації, які  допомагатимуть у боротьбі з наркозлочинністю. Як зауважив Ігор Ківа, нині ми знаємо багато волонтерських організацій, які вже багато років намагаються впоратися з цією проблемою. Разом нам вдасться навчити одне одного здолати цю проблему.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua