"У центрі Кривого Рогу відкрили рекреаційну зону"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
13 листопада 2012

ДОВКІЛЛЯ

Річка Стара Саксагань знову буде з рибою 

Русло річки за десятки років замулилося, а грунтові води піднялися. Це завдавало шкоди житловим будинкам та інженерним комунікаціям Центрально-Міського району міста, де проживає 90 тисяч людей. В 2010 році русло річки почали розчищати і створювати рекреаційну зону в рамках регіональної Комплексної екологічної програми Кривого Рогу.

Розчищена Стара Саксагань чекає на рибу. Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА

«Дніпропетровщина першою в Україні приєдналася до Ініціативи Глобального договору ООН про сталий економічний розвиток на основі запровадження високих соціальних та екологічних стандартів виробництва, — зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. — Захист довкілля, зменшення шкідливих викидів і скидів, розчищення русел річок, створення нових рекреаційних зон — це один із пріоритетів Комплексної стратегії розвитку регіону».

На першому етапі розчистили майже 5 км Старої Саксагані із середньою глибиною розчистки 2,5 метра, видалили понад 200 тис. кубометрів мулу і провели  берегоукріплення на площі понад 500 тисяч квадратних метрів. Зокрема встановили георешітки та геотекстиль і закріпили їх камінням. Уздовж річки облаштували сходи, щоб люди мали змогу вільно дістатися до води. Централізований водовідвід надлишкової води під час злив забезпечують спеціальні зливові лотки, що перешкоджає розмиванню берегів. Заплановано також незабаром провести зариблення Старої Саксагані, запустивши понад тонну дворічки товстолоба.

«Це наймасштабніша екологічна програма за всі роки незалежності України. Її обсяг фінансування становить майже 11 млрд грн, 10 млрд з яких — кошти гірничо-металургійних підприємств Кривбасу, майже 1 млрд — бюджетні кошти. Це передова європейська практика соціального партнерства влади і бізнесу, успішно запроваджена на Дніпропетровщині», — наголосив перший заступник голови Дніпропетровської ОДА Вячеслав Задорожний. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua