"У чергу на реєстрацію шикуйсь!"

Ірина НАГРЕБЕЦЬКА
2 серпня 2012

ВИБОРИ — 2012. Лави претендентів на омріяний мандат щодня зростають. Упродовж перших двох після оголошення початку чергової кампанії Центральна виборча комісія вже прийняла документи для подальшої реєстрації в одномандатних (мажоритарних) округах від 454 осіб. З-поміж них 193 самовисуванці й 261 особа з партійними квитками дев’яти політичних партій у кишенях.

Якщо колись цю роботу виконували окружні виборчі комісії, то відповідно до останніх законодавчих новацій уся напруга тепер лягає на центральний виборчий штаб. На цю процедуру законодавець відвів небагато часу: 18 серпня ЦВК вже має ухвалити рішення, якими або зареєструє, або відмовить кандидатам у реєстрації.

Партійна палітра тішить своїм різноманіттям: тут  консерватори й прихильники блокуватися, різноманітні ініціативники  та молодіжники, реформатори і великоукраїнці. Навряд чи скажуть щось широкому загалу згадані партійні бренди. Найактивніше реєструються мажоритарники з Києва, Львова та Тернопільської області.

Між тим ЦВК затвердила кошторис видатків на підготовку та проведення виборів народних депутатів України для потреб дільничних виборчих комісій 117 закордонних виборчих дільниць: державній скарбниці вони обійдуться в 6,5 млн грн.

Активно цікавляться нашими перегонами закордонні дипломати та представники міжнародних неурядових організацій. Про це йшлося на робочій зустрічі, яку днями провів заступник голови ЦВК Андрій Магера. Він зазначив, що офіційні спостерігачі вже можуть подавати документи на реєстрацію.

Голова місії Європейської мережі організацій зі спостереження на виборах (ENEMO) в Україні П. Новотний повідомив, що чотири члени керівної групи їхньої організації вже прибули в Україну, а 39 довготермінових спостерігачів розпочнуть свою діяльність упродовж першої декади серпня.

Місія збирається залучити ще майже 400 короткотермінових спостерігачів напередодні голосування. До неї  планують приєднатися уряди США, Великобританії, Німеччини, Данії та інших країн, щоб максимально підвищити прозорість виборчого процесу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua