"У Черкасах вивели з «тіні» мільйони гривень"

Владислав КИРЕЙ
4 грудня 2012

ЛЕГАЛІЗАЦІЯ. Після співбесід із податківцями понад 2,4 тис. черкаських роботодавців підвищили зарплату.

Внаслідок підвищення рівня заробітної плати місцеві бюджети Черкащини цього року додатково одержали майже 4 млн грн податку на доходи фізичних осіб. Мільйон гривень надійшов до бюджетів після погашення роботодавцями заборгованості з виплати зарплати.

Підвищенню заробітків громадян активно сприяють податківці. Ефективною виявилася форма співбесід на цю тему з керівниками підприємств. Тільки цього року податківці поспілкувалися з двома тисячами керівників та 900 підприємцями, які виплачували зарплату, меншу за законодавчо встановлений мінімальний розмір, або значно нижчу за середньообласну. Більшість роботодавців дослухалася до аргументів податкової служби та виправила ситуацію. Те саме відбувається і з виплатою боргів із зарплати.

Про злісних порушників податківці інформують органи прокуратури. Так, з початку року сюди передано 199 справ щодо підприємств, керівники яких виплачували невиправдано низьку зарплату. За наслідками реагування органів прокуратури підвищили рівень виплати зарплати 107 підприємств; до бюджету додатково надійшло понад 204 тис. грн податку на доходи фізичних осіб. Також до прокуратури передано матеріали щодо 37 підприємств, які заборгували своїм працівникам понад 6 мільйонів гривень заробітної плати.

— Заходи, спрямовані на забезпечення своєчасної виплати заробітної плати всім працівникам і ліквідацію зарплатних боргів, — це не просто вагоме джерело наповнення місцевих бюджетів, це долі людей, — зауважив, коментуючи ситуацію, в. о. голови ДПС у Черкаській області Володимир Коломієць.

Після перевірок 1500 черкащан, які провадили діяльність без реєстрації, взято на облік як приватних підприємців зі сплатою 188 тис. грн податків.

Результат роботи у посиленому режимі відповідно позначився й на зростанні надходжень до бюджету: внаслідок вжитих додаткових заходів цього року надійшло на 150 млн. грн більше податку на доходи фізичних осіб, ніж за відповідний період торік. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua