"У Чернігові кружляло «Поліське коло»"

Євдокія ТЮТЮННИК
30 серпня 2012

ДЖЕРЕЛА

На Красній площі у великому хороводі переплелися культури різних народів

Учасники VII фольклорного фестивалю національних культур «Поліське коло», взявшись за руки, оточили всю Красну площу в центрі Чернігова. Це завжди хвилюючий момент — пройтися великим хороводом під оплески численних глядачів і налаштувати камертон душі на святкові ноти. Тим більше, що представництво фестивалю було широке: найкращі фольклорні колективи з усіх районів області, 14 національно-культурних товариств з Чернігівського і Київського Полісся, а також гості з Польщі, Росії та Білорусі.

На початку свята привітання чернігівцям лунали білоруською, польською, російською, корейською, німецькою, єврейською, вірменською мовами. Усіх представників цих народів об’єднав Поліський край, під високим небом якого різні культури переплелися і взаємозбагатилися.

Традиційну фестивальну ходу вулицями Чернігова очолили дівчата з барабанами. Фото з сайту cult.gov.ua

«Саме тому метою фестивалю «Поліське коло» є відродження та збереження традицій і обрядів Чернігівського краю, підтримка і популяризація культури національних меншин та інших народів світу», — зазначив, вітаючи дорогих гостей, перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко.

І зазвучали пісні, які не потребують перекладу. У польському місті Островенко, і в селі Вишньово Курської області, і в Гомелі, і в Брянську, і в Броварах, і в Ніжині — скрізь однаково натхненно співають про берези і солов’їв, любов до рідного дому і кохання до найдорожчих людей. А малюнки танців — запальних і ліричних — виплітають візерунки-обереги, візерунки-загадки, візерунки-благословення,  такі самі, як і на національних костюмах.

Потім була традиційна хода до міського парку культури та відпочинку, де учасники фестивалю презентували національні дворики з інтернаціонально улюбленими стравами. Прощалися без суму, адже роз’їжджалися по домівках готуватися до нового свята, на яке гостинний Чернігів закличе наступного літа. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua