"А у Чернівцях - пам’ятник українській пісні"

Ольга ЛОБАРЧУК
7 жовтня 2011

НОВІ ТРАДИЦІЇ

Втрєтє в обласному центрі Буковини відзначають обласне Свято української пісні 

У Франції є памятник кухарці, яка придумала національний суп, в Іспанії - знаменитому літературному герою-романтику великого Сервантеса, у Чернівцях меломани і шанувальники романтичного кохання творять живий пам’ятник «Червоній руті». Знаменита пісня їх славного земляка Володимира Івасюка, що у 70-х переможно облетіла світ, перекладена на інші мови, включена до репертуару відомих українських та зарубіжних ансамблів, і на п’ятому десятилітті не старіє. Кожен у ній відкриває неповторні емоційні грані, як стверджували у свій час музиканти популярної у Східній Європі польської групи «Ніб’єско-чарне».

Саме «Червона рута» є головною героїнею чернівецького естрадно-мистецького фесту, під час якого її «постійно» прописали тут, на центральній площі Чернівців, де вперше була виконана автором. Свідченням прописки є її звучання радіотрансляційною мережею. Щороку вона у виконанні автора відкриває Свято української естрадної пісні на Театральній. Відзначають свято в осінній день, коли весняна пісня про романтичне кохання юнака з Карпат, зупиняла рух на довкільних вулицях, згадують літні чернівчани, які прийшли цьогоріч на почесну прописку «Червоної рути» перед театром, в якому студіював і працював Іван Миколайчук і де любив бувати Володимир Івасюк.

Цьогоріч з нагоди роковин першого виконання його пісень «Червона рута» та «Водограй» тут зібралися сотні буковинських митців і шанувальників. Це свято стає мистецькою імпрезою, на якій деб’ютують молоді таланти.

У мистецькому дійстві взяли участь 40 молодих композиторів, поетів, акторів, співаків. Така пам’ять про композитора і виконавця - активний йому пам’ятник, переконані організатори з обласного управління культури облдержадміністрації, обласної філармонії та Меморіального музею поета і композитора.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua