"У державної мови з’являються конкуренти?"

6 червня 2012

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Народні депутати планують протягом місяця провести національний «круглий стіл», присвячений мовному питанню

На вчорашньому засіданні Верховної Ради було прийнято за основу законопроект про засади державної мовної політики, ініціатором якого є депутати від Партії регіонів. За відповідний документ проголосувало 234 депутати із 248 зареєстрованих у сесійній залі (Партія регіонів — 187, НУ-НС — 2, КПУ — 25, Народна партія — 2, група «Реформи заради майбутнього» — 6, позафракційні — 12). 

Законопроект містить низку положень, що, зокрема, відповідають Європейській хартії регіональних мов або мов меншин. Документом пропонується на території України віднести до таких російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку, угорську, русинську, караїмську, кримчацьку. Статусу регіональної ці мови можуть набути, якщо на певній території проживає 10% і більше її носіїв.  

Водночас у законопроекті прописано, що державною мовою є українська, і жодне з положень цього документа не повинне тлумачитися як таке, що створює перешкоди для використання державної мови.

По завершенні голосування опозиційні депутати на знак протесту покинули сесійну залу. Зі свого боку представники Партії регіонів закликали до прийняття закону в цілому провести національний «круглий стіл». На підготовку законопроекту до другого читання та внесення змін до нього профільний комітет має 30 днів, зазначив один з авторів документа.     

Висловити свою позицію щодо законопроекту про засади державної мовної політики під стіни парламенту прийшло кілька тисяч людей (за повідомленням МВС — до 9 тис.). Серед них були як прихильники документа, так і противники.

Деякі ЗМІ розповсюдили інформацію про сутички маніфестантів з правоохоронцями. Втім, близько першої години дня негода внесла свої корективи до планів протестувальників, охолодивши їхній запал і змусивши розійтися по обидва боки міліцейського кордону. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua