"У «Дії» можна подати заяву до реєстру збитків"

вчора

Відтепер усі українці, чиє житло пошкоджено чи знищено внаслідок російської агресії, можуть подати заяви до міжнародного реєстру збитків. Це сформує фундамент для майбутніх репарацій, які держава-агресор має заплатити за всі руйнування.

Сервісна порталі «Дія»доступний зокрема тим, в кого право власності не зареєстроване в Реєстрі речових прав; немає акта про пошкоджене майно від місцевої влади й вони не подавались на програму «єВідновлення»; оселя на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.

Раніше для подання заяви про відшкодування збитків необхідна була реєстрація житла в Держреєстрі речових прав та наявність акта комісійного обстеження в Реєстрі пошкодженого та знищеного майна. Це ускладнювало процедуру, адже багато громадян не мали змоги зареєструвати права через втрату документів або ще не встигли отримати акт обстеження від комісії.

Нині кожен, у кого житло зазнало руйнувань, починаючи з 24 лютого 2022 року, розташоване на території України, зокрема на тимчасово окупованих територіях та півострові Крим, може подати заяву на відшкодування, повідомляє Мінцифри.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua