"У Дніпропетровську запрацював обласний центр надання вторинної правової допомоги"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
20 лютого 2013

ПРАВОВИЙ ЗАХИСТ. —  Головним завданням нашого центру є захист від обвинувачення, представлення інтересів осіб, які мають право на безкоштовну вторинну правову допомогу, у судах, органах влади, перед іншими особами, а також складання документів процесуального характеру, — пояснила директор Дніпропетровського обласного центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Людмила Яцуба. — Звертатися до нас можна за телефонами 0800213103 чи 0891200063. Тут цілодобово чергують люди, які приймають повідомлення від органів внутрішніх справ, прокуратури, СБУ — тобто тих органів, що мають право на затримання.

Як розповіла директорка центру, черговий реєструє повідомлення у встановленому порядку. Потім шукають адвоката, який протягом години має приїхати на місце до затриманої людини. У Дніпропетровському центрі, де організовано вільний доступ до адвокатури, мають справу з адвокатами, які безпосередньо працюють у системі безкоштовної правової допомоги і пройшли відповідний відбір. Адвокати співпрацюють із центром як на постійних засадах, так і на договірних. Відповідний конкурс на сьогодні пройшли 185 адвокатів, з яких 101 підписав контракт на постійну співпрацю. У лютому оголошено новий конкурс для адвокатів, які хочуть надавати свої послуги у цій системі.

Разом із цим, Людмила Яцуба наголошує, що послуг платних адвокатів ніхто не відміняв, кожен може до них звернутися. Але тепер існує й безкоштовна правова допомога, яку оплачує адвокатам держава. Їхній гонорар залежить від виконаної роботи. А щодо виїздів захисників до затриманих, то є фіксована оплата за годину такої роботи: 2,5% мінімальної заробітної плати.

Згідно із Законом України «Про право на безкоштовну правову допомогу», який поступово набирає чинності, з початку 2013 року вторинну безкоштовну правову допомогу мають такі категорії громадян: особи, до яких застосовано адміністративне затримання чи адміністративний арешт; які затримані за підозрою у скоєнні злочину і перебувають під вартою; особи, стосовно яких у кримінальному слідстві захисник, за положеннями КПК, залучається слідчим, прокурором або судом для здійснення захисту. А з 2017 року безкоштовна вторинна правова допомога надаватиметься у повному обсязі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua