"У древньому бурштині зберігся череп крихітного динозавра"

12 березня 2020

Крейдяний період можна назвати піком у тривалій епосі домінування рептилій. У той час вони досягали величезних розмірів і панували навіть у повітрі, де літали великі крилаті птеродактилі. Сенсаційною стала чергова знахідка. У древньому бурштині, виявленого в М'янмі, знайшли крихітний череп, розміром з колібрі. Цей мініатюрний динозавр літав, був схожий на птаха, але ще зберіг мініатюрні зуби в дзьобі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бурштині знайшли лапку ящірки, яка жила 20 млн років тому

Судячи з розміру черепа, найменший динозавр – отримав ім'я Oculudentavis khaungraae – був розміром з колібрі-бджілку. Це найменша з сучасних птахів, що має всього 5,7 см в довжину з хвостом і дзьобом. Але O. khaungraae харчувався, швидше за все, не нектаром, як колібрі-бджілка, а дрібними безхребетними і рибками, яких утримував своїми численними зубами. З інших особливостей будови автори роботи відзначають глибокі конусоподібні очниці, схожі на совині – можливо, самий маленький мезозойський динозавр бачив так само добре, як і сови, тільки ось якщо у сов очі дивляться вперед, то у динозавра вони перебували з боків голови. Настільки маленькі розміри O. khaungraae можна пояснити тим, що цей вид, ймовірно, довгий час жив на острові – відомо, що острівні види з екологічних причин стають менше своїх материкових родичів.

Цзінмай О'Коннор (Jingmai O'Connor) і його колеги з Інституту палеонтології хребетних і палеоантропології (IVPP) Китайської академії наук датували знахідку віком близько 99 мільйонів років. За допомогою синхротронної томографії зразок був вивчений в найдрібніших деталях. Новий вид отримав назву Oculudentavis khaungraae, він описується в статті, опублікованій в журналі Nature.

Збережений в бурштині повний череп має всього 7,1 міліметра в довжину і належав, можливо, самому крихітному з відомих видів динозаврів. За оцінками вчених, повне тіло тварини важило близько двох грамів – дійсно, можна порівняти з сучасними колібрі. Але, на відміну від цих птахів, стародавні O. khaungraae зберігали в дзьобі десятки дрібних і гострих зубів: автори нарахували 30 штук.


Череп Oculudentavis khaungraae: видно довгий ряд зубів, і склеротікальне кільце в очній западині / © Xing et al., 2020

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені виявили плісняву, якій 100 мільйонів років

Варто зауважити, що в ту епоху птахи ще продовжували адаптуватися до польоту і нового способу життя і багато хто з них ще мали зуби, хоча таку їх кількість вчені зустрічають уперше. Цей довгий ряд тягнеться від кінчика сильно витягнутого дзьоба і йде глибоко під великі очі крихітного динозавра.

Тому динозавр і отримав назву Oculudentavis, що поєднує латинські слова «око» і «зуби». Мабуть, численні зуби допомагали мініатюрному динозавру полювати на комах в густому і похмурому лісі мезозойських голонасінних рослин. На це вказують і його великі очі, розташовані по боках голови.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скелет доісторичного птаха, який жив 100 мільйонів років тому, знайшли в бурштині

Як і у інших рептилій і птахів, їх структуру підтримує кісткова опора – склеротікальне кільце, – однак у O. khaungraae ці структури мають незвичайну конусоподібну форму. За словами вчених, єдиний подібний приклад мають деякі сучасні ящірки, які ведуть денний спосіб життя. Мабуть, так жили і ці крихітні птахи-динозаври.

Втім, знахідку можна однозначно назвати повноцінним птахом. Палеонтологи розташовують O. khaungraae десь поблизу між археоптериксами і джехолорнісами – порівняно примітивних «перехідних ланок», які ще не повністю адаптувалися до польоту. У порівнянні з ними O. khaungraae були такими ж крихітними, як колібрі в порівнянні з індичкою. Автори пов'язують це з проявом острівної карликовості – звичайним зменшенням розмірів у тварин, які живуть в ізоляції, в умовах відносної безпеки, але обмеженості ресурсів.

"Це найбільш чудернацька знахідка з усіх, що мені доводилось вивчати, - каже професор О'Коннор. - Мені подобається, як у процесі природного відбору в результаті виходять такі форми. Нам страшенно пощастило, що ці останки збереглися і дійшли до нас майже через 100 мільйонів років".

Оскільки знайдений лише череп окулюдентавіс, не дуже зрозуміло, як він співвідноситься з птахами. Деякі характеристики черепа схожі на ті, що зустрічаються в динозаврів, тоді як інші за будовою схожі на скелети птахів.

За словами вчених, цей новий вид динозаврів має дивовижні характеристики, які могли розвинутися через його крихітний розмір, або ж через пристосованість до певного способу життя. 

Приміром, у його дзьобі на подив багато зубів. Це змушує думати, що попри свій невеликий розмір, окулюдентавіс був хижаком і харчувався комахами.

Збереглися також деякі м'які тканини черепа - приміром, фрагменти язика, які також можуть пролити світло на те, який спосіб життя вела ця істота.

Як раніше повідомляв "Урядовий кур'єр", вчені виявили в Бразилії рідкісний вид птахів. Цей рідкісний вид називається топаколо Штреземанна. Орнітологи повідомили, що таких птахів залишилося всього кілька особин на всій планеті.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядовго кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua