"У французькому Ліоні стартував всесвітній веб-форум"

25 квiтня 2012

IT СВІТУ, ЄДНАЙТЕСЯ. На тиждень французьке місто Ліон перетворилося на світову веб-столицю. Тут зібралися найвидатніші діячі світового Інтернету на чолі з Тімом Бернерсом-Лі.

Це ім‘я, можливо, невідоме широкій громадськості, проте багато що означає для посвячених. Сер Тім Бернерс-Лі – основний винахідник www, що означає World Wide Web, – такого, яким ми його знаємо сьогодні. 1989 року цей британець запропонував застосовувати засаду гіпертексту щодо інформаційної мережі C.E.R.N, де він працював. Йдеться про те, щоб «клікнути лінк», аби йти до наступного лінку.

У кулуарах форуму WWW2012 – представники великих веб- та інформаційних компаній (таких, як Google, Yahoo, Microsoft та інші).

Розробники, програмісти, інформатики, дослідники усіх мастей долучаються до дискусій щодо соціальних мереж та різних засобів використання інтернету в наш час.

Якщо Тім Бернерс-Лі є «батьком Інтернету», то учасників форуму WWW2012 можна назвати його внуками.

Тім Бернерс-Лі – палкий захисник відкритості, тобто «більш відкритого вебу», з вивільненням даних і менш закритими системами.

Нарешті, щодо того, чи мережа може гарантувати своїм користувачам дотримання основних людських прав, батько інтернету застерігає: ця категорія, каже він, у цифровій перспективі ризикує позбутися свого філософського змісту – в ім’я безпеки та вигоди.

Наступного року схожий форум відбудеться у Бразилії, в Ріо-де-Жанейро.

Залишається визначити, в якому напрямі рухатиметься веб у загальній перспективі. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua