"У гібридній війні Росія використовує проти України кібератаки"

23 сiчня 2016

Стало відомо, що у грудні 2015 року кібератака на Україну була більш потужніша, ніж про це повідомлялося раніше.

Нагадаємо, що 23 грудня «Прикарпаття обленерго» повідомило про вимкнення електрики в Івано-Франківську. Служба безпеки України звинуватила в цьому Росію.

Подібні ж вимкнення електрики через кібератаки відбувалися у двох інших компаніях, повідомляє Роберт Ліповскі з братиславської компанії ESET, яка займається безпекою, повідомляє Ройтерс.

«Випадок, про який йдеться — не одиничний», — сказав Ліповскі.

«Прикарпаття обленерго» звинуватила у вимкненні електрики «зовнішній вплив».

Офіційний Кремль відмовився коментувати таке звинувачення.

Експерти віддавна застерігають, що кібератаки можуть впливати на електрокомпанії, вимикаючи електрику.

«Але вперше ми маємо доказ зв'язку конкретних програм із конкретним знеструмленням, і це страшно», — сказав Кайл Вілойт, дослідник з фірми Trend Micro.

Компанія iSight Partners підтвердила: заява ESET про численні атаки на українські електрокомпанії збігається з їхнім власним аналізом.

Кібератака здійснювалася за допомогою програми, відомої як BlackEnergy, яка встановлювала на системах вірус під назвою KillDisk — він знищує чи переписує файли на диску.

На думку IT-фахівців повністю захиститися від кібератак неможливо, а щодо того, чи ефективною була система захисту і чи могли сайти енергокомпаній швидше відновити свою роботу, то це, напевно, предмет дискусії для фахівців технічного профілю.

ВАРТО ЗНАТИ

Насамперед, для безпеки інтернет ресурсу має бути надійний провайдер, який здійснює хостинг. Зараз існує чимало пропозицій для зберігання інформації, яка щоденно потрапляє в Інтернет. Це може бути віртуальний сервер або віртуальний виділений сервер, віртуальний сервер vps або віртуальний виділений сервер vps. Віртуальний сервер можна взяти в оренду або купити. Так само в оренду можна взяти vps сервери. Все залежить від замовника, який хоче, щоб його сайт був захищеним від DDoS-атаки, повідомляє сайт https://www.ukraine.com.ua/vps/.

Фахівці Хостинг Україна радять вибирати надійного провайдера з гарантійними ресурси зокрема  з віртуалізацією KVM та відсутністю «оверселлінга». Тобто кожному серверу виділяється своє місце в оперативній пам’яті і на жорсткому диску, що підвищує надійність роботи такого сервера і не дозволяє сусіднім серверам використовувати ті ж ділянки пам’яті та дискового простору, якщо хостер продає більше ресурсів, ніж має в своєму активі.

Інші важливі чинники: високий рівень uptime — професійне обладнання, датацентр рівня Tier2+, а також розміщення vps на дзеркальному PAID масиві і, безперечно, щоденна резервна копія vps, яка гарантуватиме збереження всіх даних при DDoS-атаках.

Відділ новин
 «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua