Коли на вулиці мете хурделиця, так хочеться з’їсти щось смачненьке та солоденьке! Власне, саме так і робить більшість. Тож не дивно, що за зиму ми набираємо чимало зайвих кілограмів, з якими потім активно боремось навесні.
— Під час холодів потрібно споживати на 25–30% більше калорій, ніж у теплу пору року. Коли температура на вулиці низька, організм витрачає дуже багато енергії, — зауважує дієтолог однієї зі столичних клінік Олена Марченкова. — При цьому раціон харчування повинен бути збалансованим, в ньому мають переважати овочі, фрукти, злаки, молочні продукти. Із фруктів варто звернути увагу на цитрусові. Разом з тим це можуть бути і найрізноманітніші як морожені, так і консервовані фрукти. А от солодощів бажано їсти менше. Адже солодке швидко, але не надовго втамовує голод. Проте такі смаколики сприяють набиранню зайвої ваги. Обмежити варто і вживання міцної кави та чаю.
А от зменшити кількість вірусних захворювань і їх тривалість допоможе їжа з пробіотиками — йогурти, молочні продукти. Для профілактики варто споживати часник. Неабияке значення має режим харчування. Їсти потрібно не менше трьох разів на день, частіше споживати гарячі страви і пити достатньо рідини. На добу приблизно 2,5 літра для жінок, і майже 3 літри — для чоловіків.
— Щодо вітаміну С, то бажано, щоб він потрапляв у організм переважно з продуктами харчування, — переконує Олена Марченкова. — Особливо він необхідний людям, які тривалий час перебувають на відкритому повітрі і займаються важкою фізичною працею. Для них норма вітаміну С становить 0,5 грама на добу. Ну, а тим, хто працює в офісах за комп’ютером, потрібно побільше гуляти на свіжому повітрі. А також обмежити споживання алкоголю та бажано кинути курити. Науково доведено, що курцеві потрібно більше часу на те, щоб вилікуватись, порівняно з тими, хто не має цієї поганої звички.
Також експерти нагадують, що люди, у яких зайва вага, хворіють на гострі респіраторні захворювання втричі частіше.