"У Каталонії перемогли націоналісти"

Ганна РОМАШКО
27 листопада 2012

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ. Виборці в іспанській Каталонії підтримали націоналістичні сили, але покарали регіонального лідера, який оголосив дочасні вибори. Правляча правоцентристська партія глави місцевого уряду Артура Маса  хоч і залишилася найбільшою в каталонському парламенті, отримавши 50 зі 135 місць, та це на 12 менше, ніж було, і недостатньо, аби самотужки сформувати більшість.

Чинний глава автономії на північному сході Іспанії Артур Мас оголосив дочасні вибори після суперечки з центральним урядом у Мадриді щодо фінансування. У свою чергу іспанський уряд звинуватив посадовця в експлуатації економічної кризи, твердячи, що каталонські націоналісти шукають виправдань після того, як витратили майже всі гроші.

Артур Мас зазначає, що багатий та впливовий північно-східний регіон Іспанії, населення якого становить 7,5 мільйона людей, а  обсяг ВВП — п’яту частину від загального, отримує замало коштів від центрального уряду. Його націоналістична коаліція доводить, що Каталонії було б значно ліпше як члену Європейського Союзу, а не як регіону Іспанії.

Та, як зазначає Бі-Бі-Сі, дорога до незалежності Каталонії не є аж такою прямою та безперешкодною. Відповідно до чинної іспанської конституції, проведення референдуму про статус регіону протизаконне, а правляча в Іспанії Народна партія вочевидь заблокує будь-яку спробу конституційної реформи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua