"У Киргизстані розпочалися акції протесту проти результатів президентських виборів"

31 жовтня 2011

ВИБОРИ. На півдні  Киргизької Республіки  протестують прихильники екс-глави Міністерства надзвичайних справ Камчибека Ташиєва, який програв президентські вибори, передає УКРІНФОРМ з посиланням на Радіо Свобода.

Близько 200 протестувальників перекрили автотрасу Бішкек – Ош. Мітинги з вимогою анулювати підсумки голосування проходять в містах Джалал-Абад та Ош.

Вибори президента Киргизстану відбулися 30 жовтня. За даними Центрвиборчкому, після обробки 95% протоколів на президентських виборах упевнено перемагає чинний прем'єр-міністр країни Алмазбек Атамбаєв він набрав понад 62% голосів. На другому місці кандидат Адахан Мадумаров, який поки не набирає і 15%.

Європейські спостерігачі заявили про порушення в ході виборів, зокрема, про факти підкупу і багаторазового голосування. Глава місії довгострокових спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ Корін Йонкер негативно оцінила процес підрахунку голосів на виборах президента Киргизстану, вказавши на наявність інших порушень у ході голосування. У заяві міжнародної місії спостерігачів у складі представників БДІПЛ ОБСЄ, ПАРЄ та Парламентської асамблеї  ОБСЄ  йдеться про те, що президентські вибори в Киргизстані «пройшли в мирній атмосфері, проте недоліки в їх проведенні вказують на необхідність поліпшення виборчого процесу в цілому з метою зміцнення демократичних процедур відповідно до міжнародних зобов’язань».

Водночас спостерігачі від  СНД  визнали, що президентські вибори відповідали законодавству країни. ЦВК Киргизстану повідомив, що зафіксував кілька порушень на виборчих дільницях, і результати голосування на деяких з них можуть бути скасовані.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua