"У кишеню не покладеш"

Євдокія ТЮТЮННИК
3 серпня 2012

КАРБОВАНА АРХІТЕКТУРА

У Чернігові презентували пам’ятну монету із зображенням Успенського собору

Матушка Нектарія, настоятелька Єлецького монастиря, на території якого розташована пам’ятка архітектури ХІІ століття — Успенський собор, найбільше переймалася тим, аби  монета із зображенням храму не ходила по різних кишенях і не торкалася суєтних копійок. Та начальник  управління Національного банку України в  області Леонід Волошок заспокоїв: викарбувана на сріблі  перлина давньоруської архітектури прикрасить колекційну монету, яка поповнить зібрання нумізматів та історичних музеїв. Тим більше, що й тираж її невеликий — 7 тисяч екземплярів.

Монета номіналом 10 гривень стала продовженням серії із зображенням пам’ятників архітектури, яку Національний банк започаткував 10 років тому. Тож Успенський собор Єлецького монастиря зайняв достойне місце поряд із Почаївською лаврою, Зимненським Святогірським Успенським монастирем, Андріївською церквою…

Цей храм  — одне з кращих творінь чернігівської будівничої школи. За словами науковців, завдяки його будівельному матеріалу — плінфі — будівля вистояла до нинішніх днів. Саме на території Єлецького Успенського монастиря вийшла у світ перша друкована в Чернігові книжка. Унікальні й кілька фрагментів давньоруського фрескового розпису — «Страшний суд», зображення персонажів якого не мають аналогів у тогочасному малярстві, «Три отроки в печі огненній», «Хрещення», постаті невідомих святих.

На одній стороні  монети зображено Успенський собор, на другій — ялину з іконою Пресвятої Діви, котра нібито трапилася на полюванні в цих місцях сину Ярослава Мудрого — Святославу. Таким чином, увіковічено не лише православну святиню, а й красиву легенду, котра робить історичну минувшину ще привабливішою.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua