"У Китаї вперше в Азії сліпу жінку перетворили на зрячу"

8 травня 2012

ЧУДЕСА МЕДИЦИНИ. Фахівці медичного інституту при Сянганському університеті вперше в Азії повернули зір людині, яка п'ятнадцять років була незрячою. Лікарі провели успішну операцію шодо імплантації штучної сітківки ока жінці, яка багато років тому втратила зір.

Нині зряча жінка може розрізняти навколишні предмети, з потугами, але все ж таки може орієнтуватися в просторі. Такі чудеса створив чіп, який був імплантований під сітківку ока пацієнтки. У ньому міститься 1500 електродів, які передають отримані оптичні зображення на зорові нерви людини. Все це допомагає перш незрячому відновити зір, хоча і в обмеженому ступені, повідомило агентство Сіньхуа.

Така метаморфоза сталася з пацієнткою, яка 15 років тому втратила зір внаслідок спадкової патологічної зміни пігменту сітківки ока. Зараз вона проходить реабілітацію після операції і нехай поки не читає газету «Женьмінь жибао», але вже може сприймати оптичні зображення, розрізняти контури предметів перед очима. Як говорить директор офтальмологічного відділення при медінституті Сянганська університету Хуан Шісюн, надалі жінці треба буде продовжувати тренування для поліпшення зору.

Зроблена їй операція поки вважається експериментальною. Для їх виконання в майбутньому буде потрібно багато тренувань і самим хірургам-офтальмологам. Китайські лікарі, тим не менш, дають прогноз, що офіційне запровадження таких операцій з часткового повернення зору незрячим відбудеться вже через один, максимум через два роки. 

© ИТАР-ТАСС. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua