"У Китаї згодився наш гордий «Варяг»"

Ганна РОМАШКО
26 вересня 2012

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

АНТИКОНВЕРСІЯ.  До складу Військово-морських сил Китаю увійшов перший авіаносець, повідомляє міністерство оборони цієї країни. 300-метровий «Ляонін»  (названий так на честь провінції, в якій його переобладнали) — це відновлений радянський корабель, куплений в України і відомий раніше як «Варяг».

Його розпочали будувати ще у 80-х  роках минулого століття для радянського флоту, однак не встигли закінчити, й 1991-го,  після розпаду СРСР, недобудований гігант  відійшов Україні.

У період, коли радянські військові кораблі різали на металолом, адже не було грошей на добудову, «Варягові» неймовірно пощастило: китайська компанія, пов’язана з Китайською народною армією визволення, викупила його в нашої країни, запланувавши зробити казино на воді. Однак у червні 2011 року китайські військові підтвердили, що судно переобладнають на перший китайський авіаносець.

Поки що на кораблі немає бойових літаків, його використовують для навчань. Однак Китай заявляє, що судно, яке пройшло через багато морських випробувань, посилить здатність країни захищати свої державні інтереси.

Введення в дію авіаносця відбувається на тлі занепокоєння з боку Японії та інших країн зростанням потужності ВМС Китаю. Адже нині Китай та Японія сперечаються довкола островів у Східнокитайському морі.

Судно підвищить обороноздатність Китаю, розвине його здатність співпрацювати у відкритому морі задля боротьби з нетрадиційними загрозами безпеці і ефективно служитиме захисту інтересів державного суверенітету, безпеки та розвитку, йдеться в заяві міністра оборони Китаю, на яку посилається Бі-Бі-Сі.

Учора «Ляонін» офіційно передали Військово-морським силам під час церемонії в порту Далянь, яку відвідали перші особи Китаю, повідомляє державне інформагентство «Синьхуа». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua