"У Києві «Дні турецького кіно»"

20 вересня 2012

ФЕСТИВАЛЬ. З 19 до 23 вересня столиця України вп’яте приймає «Дні турецького кіно».

У цьому році організатори представили п'ять фільмів, серед яких учасники і призери міжнародних кінофестивалів.

«Дні турецького кіно» відкрила психологічна картина «Народ мого діда» (2011) режисера Чагана Ирмака. Фільм зроблено настільки майстерно, тонко й мудро, що він може стати окрасою будь-якого фестивалю. А близьким і зрозумілим для нас він стане ще й тому, що за глибиною психологізму, вектором тематичного спрямування й навіть інтонаційно творчість Ирмака тісно пов’язана з естетичними засадами, ще в 70-80 роках минулого століття, закладеними неформальною групою українських режисерів: Романом Балаяном, Михайлом Бєліковим, Костянтином Єршовим та В’ячеславом Криштофовичем.

Як признався сам режисер фільму: «Історія 10-річного Озана – це моя історія, історія моєї сім’ї».

Озан – десятирічний хлопчик, який живе в невеликому містечку на березі Егейського моря. Друзі сміються над ним, називаючи хлопчика «невірним», бо його дідусь Мехмет – іммігрант з Криту. Хлопець боїться того, що із ним перестануть спілкуватися його друзі. Він гнівається на свою родину, а особливо на дідуся. Озан кидає виклик родині словами «Ми – турки».

Мехмет Бей, дідусь Озана – власник магазину, і дуже поважна людина в місті. Він завжди допомагає людям вирішувати проблеми. Мехмет відомий своєю толерантністю, але поведінка онука не лише непокоїть, але й засмучує його.

Мехмет Бей та його родина були відірвані від рідної землі та вимушені мігрувати з Криту під час обміну населення, коли Мехмету було всього сім років. І тепер найбільшим бажанням дідуся є побачити перед смертю рідну землю. Саме ця мрія спонукає його кидати пляшки із листами всередині, в голубі води Егейського моря.

Нагадаємо, що український глядач уже мав можливість познайомитися з творчістю Чагана Ирмака. Зокрема, в рамках минулого сезону демонструвалася його стрічка «Мій батько та мій син» (2004), яка стала знаковою для всього турецького кіно й задала йому новий рівень художнього осмислення дійсності. При цьому фільм підкорив серця найширшої глядацької авдиторії, вийшов у лідери прокату й став культовим явищем турецького кіно.

Не менш тріумфальними обіцяють стати й покази решти фільмів, представлених у цьогорічній добірці. Стрічка «Ніч мовчання» (2012) Реіза Челіка вже встигла завоювати «Кришталевого ведмедя» на Берлінському МКФ, взяти призи за найкращу жіночу й чоловічу ролі на Нюрнберзькому МКФ.

Загалом буде показано п’ять повнометражних фільмів різних жанрів, отже, нудьгувати не доведеться, слід лише налаштуватися на відповідну хвилю й відкрити серце для зустрічі зі турецьким мистецтвом.

АФІША

Кінотеатр «Київ»,  вул. Велика Васильківська, 19

20 вересня, четвер

19.00, «Лабіринт», реж. Толга Орнек

21 вересня, п’ятниця

19.00, «Ніч мовчання», реж. Реіс Челік

22 вересня, субота

19.00, «Джан», реж. Рашит Челікезер

23 вересня, неділя

19.00, «Порятунок. Кінцева зупинка», реж. Юсуф Пірхасан

Зазначимо, досить скоро на одному з українських телеканалів розпочнеться показ телесеріалу про Османського падишаха Сулеймана І Пишного та його дружину Хюррем Султан, більш відому як Роксолана – «Прекрасне століття», який отримав чимало нагород і на цей момент є найдорожчим серіалом турецької кіноіндустрії.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua