"У Києві з'явився новий «кредитний лохотрон»"

5 квiтня 2012

ОБМАН. На сьогоднішній день взяти кредит та розпочати свій бізнес мріють мільйони українців. Але їх зупиняють шалені відсотки українських банків – 18-20 річних. Ще й у заставу треба віддати дороге майно, нагадує ТСН.

Але у Києві журналісти програми «Гроші» знайшли людину, яка пропонує зовсім інші правила гри. Громадянин Америки Саймон Буняк пропонує взяти у кредит під 3% відсотки річних будь-яку суму до 3 млрд доларів.

Щоб перевірити, як працює схема, журналісти вирішили спробувати позичити півтора мільйона доларів під нібито запуск лінії з виробництва торф'яних брикетів.

Бізнесмен-аферист відразу погоджується на таку ідею і готовий надати гроші на 5-10 років під 2% річних без застави. Плюс до всього 5 років можна взагалі не платити відсотки – надаються так звані кредитні канікули.

Афера полягає в тому, що спочатку треба віддати 10 000 доларів – за бізнес-план, 8 тисяч – за оформлення документів, і покласти на рахунок 5% від суми кредиту, щоб довести серйозність своїх намірів. Набравши таких довірливих позичальників, Саймон просто може виїхати з ними за кордон, наприклад, в Ізраїль, а тоді вже – шукай вітру в полі.

За словами голови асоціації українських банків Олександра Сугонятка, необхідність покласти «на депозит 5% кредитної суми ще нічого не отримавши – це чисте шахрайство та робота для правоохоронців. Зі свого боку міліція не хоче братися за справу поки немає потерпілих.

Після того, як журналісти повернулись в офіс шахрая з коментарем експерта і повідомили, що викликають міліцію, спритний Саймон запропонував вийти на вулицю та вмить попрямував до метро, де можна розчинитись у натовпі людей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua