"У колонії бактерій вчені виявили здібності до "малювання""

17 сiчня 2020

Вчені випадково виявили, що колонії бактерій вміють «малювати». З їх взаємодії утворюються химерні візерунки, схожі на квіти, пише eLife.

Біофізик Лян Сюн з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго розповів, що спочатку змішував в чашці Петрі дві різні колонії бактерій для іншого експерименту. Прийшовши на роботу на наступний ранок, вчений виявив в лабораторному посуді гарний візерунок. Тоді він задався питанням, як вони взаємодіють, щоб вийшов такий дивовижний узор. 

В експерименті брали участь бактерії кишкової палички і Acinetobacter baylyi. Перші розмножуються повільно і згустками, а також не вміють пересуватися. Другі, навпаки, розмножуються дуже швидко і займають собою весь доступний простір, а також пересуваються за допомогою щетинок.

Друге спостереження дослідника показало, що кишкова паличка при взаємодії з другою колонією бактерій виявлялася нібито на гребені хвилі, а значить, поширювалася швидше. Опір кишкової палички дестабілізувало хвилю і створювало химерний візерунок. 

Спільноти бактерій та інших мікробів живуть у кожній екосистемі на Землі, зокрема в ґрунті, в гідротермальних отворах, на поверхні рослин і в кишківнику людини. Вони часто прикріплюються до твердих поверхонь і утворюють щільні колонії, які називаються біоплівками. Більшість біоплівки, що зустрічаються в природі, складаються з багатьох різних видів бактерій. Взаємодія бактерій формує внутрішні структури цих спільнот.

Багато попередніх досліджень були зосереджені на молекулах, які бактерії використовують для зв’язку одина з одною, наприклад, деякі бактерії обмінюються поживними речовинами або виділяють токсини, шкідливі для своїх сусідів. Тому вчені з’ясували, як прямі фізичні контакти між бактеріями впливають на всю громаду.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua