"У країни буде своя "Морська історія""

Світлана ГАЛАУР
18 сiчня 2011

ГРОШІ

 Національний банк розпочав випуск нової серії монет - "Морська історія України". П'ятірки і двадцятки карбують з срібла і нейзільберу. На них зображено козацькі гребні човни першої половини XVІІІ століття. Усі пам'ятні монети, за словами начальника відділу готівкового звернення і касових операцій облуправління НБУ Дмитра Столярука, можна придбати у територіальних відділеннях Національного банку України.

Інші нещодавно випущені монети - по дві, п'ять, десять, двадцять і п'ятдесят гривень, належать до різних серій і присвячені визначним подіям і відомим людям в історії України. Одну з останніх - срібну монету "Рік кота" номіналом 5 грн із серії "Східний календар", - введено в обіг 5 січня. Її наклад 20 тис. шт. На реверсі монети в лубковому стилі змальовано кота з очима із зеленого напівдорогоцінного каменю.

Ще одну монету з серії "найменша" - номіналом дві гривні, присвячено, за словами Д. Столярука, червоній калині, що стала символом України, про яку складено немало пісень. Вона викарбувана із золота, вагою 1,24 грама. Її наклад -10 тис. шт., а діаметр всього 13,92 міліметра. На реверсі цієї монети змальована гілка калини.

Також у відділенні банку представили дві монети з серії "Видатні особистості України" - присвячені скульпторові середини 18 ст. Іоганну Георгу Пінзелю (введено в обіг з 29 листопада) і засновникові книгодрукування в Україні Івану Федорову (в обігу з 28 грудня). Обидві монети срібні, номіналом 5 грн. Кожна з них має наклад - 5 тис. шт. На аверсі монети "Іоганн Георг Пінзель" змальовано будівлю ратуші в Бучачі (Тернопільська обл.), автором якої є скульптор, на реверсі - майстра, що сидить перед скульптурою ангела, з інструментом в руках. Аверс монети "Іван Федоров" прикрашений матрицею, з якої була надрукована сторінка з книги "Апостол" (перша друкована книга, в якій вказано ім'я І. Федорова), а реверс - портретом першодрукаря і його друкарським знаком.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua