"У країні небезпечних іграшок"

Ірина ПОЛІЩУК
31 грудня 2015

Для більшості дітей бажаний подарунок — іграшка. Особливо нині, коли полиці магазинів завалені яскравими забавками. Батьки й хотіли б потішити малечу, але ціни  не те що кусаються, а гризуть! Вартість модної ляльки-монстра коливається в межах 700 гривень. Тож викладаючи такі гроші за забавку, батьки хочуть бути впевненими, що вона не лише порадує дитину, а й буде безпечною.

Нині переважна більшість іграшок не має сертифіката якості, однак у Держсанепідслужбі раніше неодноразово перевіряли іграшки, тому експерти добре знають, які саме не варто купувати.

«Не залежно від того, де вирішили купувати іграшки — у великих торговельних центрах і магазинах чи на ятках у переході й на базарах, варто звернути увагу на безпечність продукції для дитячого організму, —радить Олексій Даниленко, начальник відділу санітарного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань Держсанепідслужби України. — Пильні батьки мають  попросити у продавця сертифікат на товар та висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи».

Перед тим як купувати іграшку експерти радять взяти її в руки і переконатися, що вона не має гострих зачіпок. Також бажано потерти її протягом десяти секунд. Якщо на ваших руках залишилися сліди фарби, відмовтеся від покупки. Якщо іграшка має яскраво-помаранчевий або зелений колір, то, можливо, в ній перевищено норми кадмію. Різкий запах може свідчити про високий рівень формальдегіду.

Купуючи м’яку іграшку, її варто ретельно оглянути, щоб з’ясувати, наскільки міцні шви, а також чи надійно прикріплено деталі. Батькам варто пам’ятати, що малюкам до трьох років не бажано купувати забавки із дрібними деталями, які дитина може відкусити та потім ними вдавитись. Ідеться про очі, ротики у лисичок-сестричок чи гудзики на їхньому вбранні.

«Хочу пояснити батькам, чому потрібно купувати іграшки в упаковках, які мають маркування. Адже багато хто просто не розуміє, що йдеться не просто про красиву коробку, а передовсім про безпеку забавки. Якщо в іграшки нема упаковки, то зрозуміло, що виробник зекономив навіть на цьому, тож під час виготовлення наприклад машинки він замінив якісні складові дешевими, — наголошує керівник Київського міськобласного центру захисту споживачів, якості та безпеки продукції Роксолана Цірук. — В усьому світі товари для дітей до трьох років обов’язково перевіряють щодо безпеки. В Україні продають багато іграшок для малюків без маркування. Люди змушені купувати дешеві брязкальця із неякісної пластмаси. Коли дитина грається іграшкою, яка легко розбивається, вона може пошкодити ручки, ротик чи очки. До того ж усередині брязкальця можуть бути кульки чи ще щось, що маля може проковтнути».

Експерти твердять, що колись продукцію для дітей виготовляли на державних заводах та фабриках з обов’язковим дотриманням державних стандартів, а їх порушення  могло призвести до кримінальної відповідальності. Нині більшість іграшок виготовляють у Китаї, скажімо так, на коліні, тож про дотримання бодай якихось норм не йдеться. Адже в гонитві за низькою ціною виробник економить на складових. Є на ринку й вітчизняні забавки, більшість із них справді якісні, проте їх небагато, і коштують вони дорожче за імпортні аналоги.

На жаль, економія має свою ціну, але головне — щоб заощаджуючи кілька гривень, батьки не наражали дітей на небезпеку.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua