"У Криму може зрости собівартість води"

Людмила ЩЕКУН
30 листопада 2012

ДЕФІЦИТ. Літо без дощів, посушлива осінь і, як наслідок, зниження рівня грунтових вод і обміління водосховищ.  Незважаючи на те, що на півострові Крим цього року був достатній сніговий покрив і була впевненість, що води після танення вистачить.  Сніг розтанув, але в грунтові води не потрапив — ось такі примхи природи. Дехто вже замислюється над придбанням додаткової тари для зберігання води.

Та як запевнили «УК» в Рескомводгоспі Криму,  хоча водосховища півострова в середньому наповнені на 20—25%, цього абсолютно достатньо, щоб задовольняти потреби населення у питній воді.

Тим паче, Аянське водосховище, яке живить Сімферополь, має всього 5%  запасів води. Та, як з’ясувалось, навіть цей показник для міста не є критичним, оскільки воно отримує воду ще з трьох водосховищ —Сімферопольського, Партизанського та Міжгірного. Начальник Салгірського міжрайонного управління водного господарства Володимир Панютін повідомив, що Сімферопольське водосховище на сьогодні наповнено на 17%. І це ще далеко не критичний об’єм. «У Криму така наповненість водосховищ не новина, адже подібне вже спостерігалося в 1966, 1984, 1994 роках. Тому для нас чогось надзвичайного в цій ситуації немає. Більше того, завдяки інженерній інфраструктурі Південно-Кримського каналу води для Криму вистачить. Інша річ транспортування та подача води до кожного споживача, але це вже компетенція водоканалів», — пояснив начальник Салгірського управління.

Якщо ж говорити про ситуацію в інших містах, то, як звичайно, вони пов’язані далеко не з нестачею води у сховищах. Зокрема, в Алушті, де в нічні години воду вже відключають, а у міськраді розглядається питання щодо постачання води за графіком, існує проблема мережі. «Місто живиться із свердловин та Ізобільненського водосховища, тому мережі налаштовані на два джерела постачання води, — пояснює ситуацію, що склалася, заступник начальника управління водних ресурсів Рескомводгоспу Геннадій Самарцев. — На сьогодні горизонти грунтових вод знизились,  місто бере зі свердловин на 200 тис. м3 менше, а компенсувати нестачу за рахунок водосховища не може через технічні можливості трубопроводу».

Тим часом води у сховищах все-таки стає менше, а дощів найближчим часом синоптики не обіцяють.

Очікують з нетерпінням на опади і в Севастополі, оскільки в Чорноріченському водосховищі, яке насичує водою місто, запаси  теж тануть. Нині його запаси становлять 14 млн м3 замість потрібних  64 млн м3 води. Тому Севастопольською міськ адміністрацією прийнято рішення розпочати подачу води з Міжгірного наливного водосховища, з якого вже підживлюють і Сімферополь. Та, розв’язуючи одну проблему, отримаємо іншу, адже через віддаленість цього водосховища собівартість води зросте.

Найгірша ситуація в Бахчисарайському районі, бо тут не існує альтернативного варіанта поповнення запасів води, окрім природного. Сьогодні тут її у водосховищі 25% норми. Але, як запевнив Геннадій Самарцев, ніяких форс-мажорів, що стосується водосховищ, не буде.

Якщо з водоймами все більш-менш зрозуміло, то сільському господарству, яке на 100% залежить від милості природи, зараз дуже несолодко. Адже зрошувальний період уже закінчився,  а дощів так і нема. «На сьогодні у посівному шарі грунту вологи майже немає. Прогнози на майбутній врожай дати складно. Але багато залежатиме від того, чи буде зима сніжною», — зауважив Микола Тютюник, головний спеціаліст відділу зернових та технічних культур МінАПК Криму.

Тепер що селу, що місту лишається одне — берегти воду і чекати дощів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua