"У Людмили Філінської і глиняні пташки співають"

Олег ЧЕБАН
21 квiтня 2016

Керамічні різьблені писанки і пташки — візитівка майстрині. Фото з сайту vocnt.org.ua

У Вінницькому обласному центрі народної творчості демонструється ювілейна виставка Людмили Філінської, яка гідно продовжує давні традиції гончарства. Майстриня належить до тих подвижників, які присвятили своє життя збереженню і розвитку традиційної української культури. У 1989 році Людмила Леонідівна з групою однодумців створила музей народного мистецтва, де навчала дітей любити і розуміти народне мистецтво, а також творити своїми руками писанки, витинанки, ляльки-мотанки тощо.

Майстриня опанувала багато видів народного мистецтва, однак після знайомства з видатним гончарем Олексієм Луцишиним основою її творчості стало гончарне ремесло. Вона створила власний, можна сказати, жіночий стиль, в якому поєднала любов до писанки і до глини. Її керамічні різьблені писанки і пташечки — неповторні. Символи трипільської культури, давні знаки подільського писанкарства, традиційна українська символіка, вирізьблені на її керамічних роботах, створюють особливий мережаний світ.

У творчому колі Людмили Філінської представники кількох поколінь. Фото з сайту vocnt.org.ua

У творчому доробку майстрині понад 5 тисяч  керамічних виробів. Вона постійно бере участь у міжнародних, всеукраїнських, обласних виставках та різноманітних мистецьких форумах, зокрема в щорічному Всеукраїнському форумі писанкарства в Коломиї, Міжнародному фестивалі асоційованих шкіл ЮНЕСКО (2003 р.). Її роботи представлено в музеях області та в приватних колекціях України, Росії, Чехії, Америки, Польщі.

За багато років співпраці з обласним центром народної творчості Людмила Леонідівна провела десятки майстер-класів, зустрічей, пленерів, виставок. Маючи педагогічний дар, вона виплекала когорту учнів, роботи яких теж представлено в експозиції ювілейної виставки «У творчому колі Людмили Філінської».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua